Afbeelding

Rooise streken 2: van raadhuizen en de raad

Algemeen

Sint-Oedenrode - In de loop van de 19e eeuw kreeg de gemeente meer taken. Het oude Raadhuis op de Markt uit 1691 werd dan ook te klein en er moest uitgezien worden naar een nieuwe huisvesting. Daarom verhuisde in 1881 het raadhuis naar de door de gemeente gekochte villa van de arts Godefridus Raupp Dit is het huidige monumentale pand Markt 2. Het oude Raadhuis werd afgebroken.
Het jaar daarop, in 1882, zien we een, op z'n minst als 'zeer apart' te omschrijven staaltje personeelsbeleid van de gemeente als de verbouwing van het nieuwe raadhuis in de gemeenteraad aan de orde komt. Voorgesteld wordt de achterkamer - de kamer van de bode - als burgemeesterskamer in te richten. Maar waar moest de bode dan blijven? Nou dat was niet zo moeilijk want met droge ogen zei een raadslid: ''De bode kan wel op en neer blijven lopen''. Lopen' was immers de taak van een bode.

Van de Markt naar Dommelrode en van Raadhuis naar 'bestuurscentrum'!!!
Ook het Raadhuis aan de Markt bleek op den duur te klein In 1963 werd er dan ook opnieuw verhuisd, nu naar Slot Dommelrode waar voorheen bijna anderhalve eeuw de zusters Augustinessen gewoond hadden. Sinds 2017 kan dit pand niet meer het gemeentehuis van Rooi genoemd worden maar is kasteel Dommelrode het 'bestuurscentrum' van de nieuwgevormde fusiegemeente Meierijstad.

De Rooise raad: allemaal mannen in 'goeden doen'
De Rooise gemeenteraad werd in de 19e eeuw gekozen volgens het censuskiesrecht. Dit hield in dat alleen diegenen die een bepaalde som belasting betaalden het kiesrecht hadden. Het kiesrecht was dus alleen voor de rijkere mensen ....en uiteraard alleen voor de 'mannen' .De Rooise 'vroede vaderen' waren dus allemaal mannen en per definitie in 'goeden doen'. Tot 1851 werden ze 'voor het leven' gekozen, daarna telkens voor een periode van 6 jaar. Maar veel veranderde dat niet. Zij waren allemaal katholiek en bleven vaak raadslid tot ze letterlijk hun laatste adem uitbliezen.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van deze week

Kasteel-Raadhuis Dommelrode. Dit was van 1963 tot 2017 het gemeentehuis van Sint-Oedenrode. Nu is het ' bestuurscentrum!' Van Meierijstad: er is geen verschil te zien