Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: b51c38
Foto: Henri van Hoorn
Historie

Tussen Markt en Schoolwiel: Roois eerste industrieterrein

Sint-Oedenrode - Op woensdag 21 november om 20.00 uur geeft de werkgroep geschiedenis van de heemkundige kring De Oude Vrijheid in De Gouden Leeuw een lezing over hun onderzoek naar de historie van het gebied Rabobank/Kapittelhof.

Als je honderd jaar geleden, met de rug naar de Albert Heijn op de Markt stond, zag je geen Rabobank, geen Kapittelhof en al helemaal geen parkeerterrein. Het gebied tussen de Markt en het Schoolwiel - het bijna dichtgegroeide water aan het Leerlooierspad - zag er toen heel anders uit. Je zag daar onder andere de rokende schoorstenen van de Nutriciafabriek, een koffiebranderij en zelfs een koekfabriek. Maar ook zag je dan de winkel en grossierderij van de Firma H. W. van der Hagen. Kortom, daar - midden in het centrum - lag Roois eerste industrieterrein.

Binnenkort gaat dit hele terrein op de schop. Alles wat er nu staat verdwijnt en gaat plaats maken voor nieuwbouw. Dit plan, 'Hart van Rooi', is in 2016, vlak voordat de zelfstandige gemeente Sint-Oedenrode opging in de nieuwe fusiegemeente Meierijstad, door de Rooise raad goedgekeurd.

Het gebied 'Tussen Markt en Schoolwiel' is wel vaker van uiterlijk veranderd. Gaan we verder terug in de tijd dan een eeuw geleden dan zag je daar een aftakking van de burchtgracht richting Dommel lopen en kon je wellicht ook leerlooierijen ruiken. En in de middeleeuwen waren hier o.a. de Scholasterschool en de huizen van de Kapittelheren te vinden. Alleen de namen Leerlooierspad en Kapittelhof herinneren ons nog hieraan.

Dat we zo weinig van dit gebied weten komt grotendeels omdat er nog nooit archeologisch onderzoek is gedaan. Dit gaat uiteraard nu wel gebeuren want het gaat hier om een 'toplocatie' waar volgens de 'archeologische verwachtingskaart' niet alleen vrij recente maar zelfs prehistorische sporen te verwachten zijn.

De werkgroep geschiedenis van De Oude Vrijheid heeft zich, mede ter voorbereiding op dit onderzoek, de afgelopen twee jaar bezig gehouden met het bestuderen van de geschiedenis van dit gebied. Daarbij is de focus gelegd op het doen en laten van de familie Van der Hagen. Deze familie heeft meer dan een eeuw het gebied gedomineerd, er Roois eerste industrieterrein van gemaakt en de huizen aan de Markt zoals de huidige café's 'D'n Dommel' en 'Oud Rooy' maar ook het monumentale leegstaande pand Markt 9 in bezit gehad. Iedere geïnteresseerde is hartelijk welkom. Voor heemleden is de toegang gratis. Niet leden betalen slechts het vooroorlogse prijsje van twee euro.


Meer berichten
 

Wat vindt u?

Voor mij moet het Rooise zwembad in het centrum liggen.Reageren!