Afbeelding

Weer over het weer

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Er lijkt geen einde te komen aan het weer met extreme waarden voor de tijd van het jaar. Hittegolven krijgen we dit jaar niet meer, maar het blijft veel warmer dan normaal. Ook de droogte houdt gewoon aan en de zon liet zich ook in oktober uitgebreid zien.

Warmer lijkt de maat
Wie dacht dat nu de herfst begonnen is, de warmte ook een pas op de plaats zou maken, heeft het helemaal mis. Ook oktober was dit jaar veel warmer dan in andere jaren. We hadden zelfs elf warme dagen met een temperatuur van meer dan 20°C. Met een middagtemperatuur van 27,2°C hadden we op 13 oktober zelfs nog een zomerse dag, net zoals op de veertiende en de zestiende toen het respectievelijk 26,1°C en 25,4°C werd.  Gemiddeld was de middagtemperatuur met 17,7°C ook bijna 3 graden warmer dan de normale 14,8°C. Dankzij een paar koude nachten bleef de gemiddelde minimumtemperatuur met 6,4°C net iets onder de 6,7°C, die we gemiddeld in oktober meten. De laagste temperatuur werd gemeten in de ochtend van 22 oktober, toen koelde het af tot 1,2°C. De gemiddelde maandtemperatuur was met 12,1°C bijna anderhalve graad hoger dan het langjarige gemiddelde van 10,7 mm.

Opnieuw een gortdroge maand
Oktober was opnieuw een gortdroge maand. Gedurende de maand viel er met 35,4 mm regen en dat is maar net iets meer dan de helft van de 70 mm die we mochten verwachten. De meeste van die regen viel op de laatste twee dagen van oktober.

Dinsdag de dertigste spande de kroon met 24 liter per vierkante meter, maar ook de volgende dag was met 4,5 mm bijna net zo nat als de eerste negenentwintig dagen van de maand, waarop in totaal 6,9 mm regen viel. Het bleef op twintig dagen helemaal droog.

De zon weet van geen ophouden
Met 177 uur en 36 minuten zonneschijn, was ook oktober uiterst zonnig. Hoewel oktober altijd al relatief veel zonuren kent, was de afgelopen maand toch ruim zestig uur zonniger dan de 114 uren die we in andere jaren noteerden. De zonnigste dag hadden we op de vijfde, die dag scheen de zon precies tien uur. Op de 29e scheen zij helemaal niet. In totaal waren er zeven sombere dagen.

Kort samengevat, was ook oktober 2018 opnieuw te warm, te droog en zonniger dan normaal.