Afbeelding
Foto: Manon Donkers

COPD: Bewegen geeft lucht

Algemeen

Sint-Oedenrode - Veel inwoners van Sint-Oedenrode zijn bekend met de ziekte COPD. Landelijk is er veel aandacht voor deze doelgroep en de maand oktober (Stoptober) is speciaal uitgeroepen om één van de oorzaken van COPD (roken) terug te dringen. Bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt vergoed maar zorgverzekeraars passen de vergoeding van COPD vanaf 2019 aan.

Wat is COPD?
COPD is een chronische longziekte waarbij uw longen zijn beschadigd. Bij deze ziekte is ademen moeilijker omdat de longen beschadigd zijn. Hierdoor komt er minder zuurstof in het bloed waardoor normale dagelijkse activiteiten lastig zijn. Denk hierbij aan traplopen, wandelen of aankleden.

Bewegen bij COPD
COPD zet het gangbare leven op zijn kop! Omdat de ziekte niet te genezen is, is onderhoud van de lichamelijke conditie van groot belang. Onderzoek wijst uit dat mensen met COPD, die sporten onder begeleiding van een gespecialiseerd fysiotherapeut, een betere kwaliteit van leven ervaren dan mensen die niet sporten. Dit komt mede door het minder frequent voorkomen van longaanvallen of longontstekingen. Daarnaast geeft sporten een beter uithoudingsvermogen.

Informatieavond
Vanaf 2019 wordt de therapie direct vanuit de basisverzekering vergoed. Wilt u weten hoe dit precies zit? Op woensdag 21 november 2018 om 19:00 uur organiseert Fysiotherapie de Meierij een informatieavond voor iedereen die meer wil weten over COPD of zelf COPD heeft. In deze avond komen bovenstaande onderwerpen nogmaals uitgebreid aan bod en is er ruimte voor het stellen van vragen.