Foto: Henri van Weert
Foto: Henri van Weert

Bomen meer op waarde afgewogen

Algemeen

Meierijstad - Het college van B&W van Meierijstad wil met een nieuwe bomenverordening zorgen dat bomen meer op waarde worden afgewogen. Voorheen werd dit bepaald op basis van de stamdikte in Schijndel en Sint-Oedenrode. In Veghel werd dit afgewogen op basis van een bomenkaart. Meierijstad wil in 2019 een nieuwe groene kaart opstellen waarop de te beschermen bomen komen te staan voor de complete gemeente.

Met de nieuwe bomenverordening hoeft er voor minder bomen een omgevingsvergunning aangevraagd te worden. De bomen die wel een omgevingsvergunning nodig hebben, worden beter beschermd met de verordening. De gemeenteraad neemt in november een besluit over de verordening.

Groene kaart 2019
Een nieuwe verordening is de eerste stap. De gemeente wil in 2019 een groene kaart opstellen waarop álle waardevolle bomen van Meierijstad komen te staan; Dus bomen in het openbaar gebied én bomen op particulier terrein. Voor het kappen van deze waardevolle bomen geldt dat er een omgevingsvergunning aangevraagd moet worden. Voor de overige bomen hoeft dat niet meer. Bomen op de groene kaart staan daarop vanwege hun cultuurhistorische waarde, zeldzaamheid, of beeldbepalende karakteristiek. Ook een hoge natuurwaarde, bijvoorbeeld vanwege een positieve bijdrage aan biodiversiteit of een goed microklimaat, kan reden zijn om een boom op de groene kaart te plaatsen.

Bomenbeleid 2019
Naast deze groene kaart gaat de gemeente in 2019 ook het bomenbeleid aanpassen. Hierin worden aspecten als boomoverlast, richtlijnen voor herplant, en inrichtingseisen beschreven. Dit met het doel om kaders te scheppen en de openbare ruimte zo leefbaar en duurzaam mogelijk te maken. Bijvoorbeeld bij de afweging of een boom gekapt mag worden als de opbrengst van zonnepanelen door schaduwwerking sterk verminderd wordt. De gemeente wil een klankbordgroep oprichten waarin de inwoners van Meierijstad het bomenbeleid mee opstellen.