Afbeelding

Achter de schermen

Human Interest

Sint-Oedenrode - Wat er vóór de schermen van de krant gebeurt leest iedereen. Wat er áchter diezelfde schermen gebeurt weten alleen ingewijden. Terwijl dat eigenlijk best vaak dingen zijn, die meer lezers interesseren of zouden moeten weten, bedachten wij ons als redactie. Natuurlijk gaan we niet helemaal met de billen bloot, maar er blijft genoeg over dat we met onze lezers willen delen.

Variatie en accenten
Veel verhalen die in de krant staan, gaan over onderwerpen die op de evenementenkalender staan. De meeste gebeurtenissen, bezienswaardigheden of andere elementen op zo'n dag of weekend komen ieder jaar terug. We zouden dus maar éénmaal het verslag van zo'n evenement hoeven te schrijven, en dat ieder jaar opnieuw in de krant zetten. Vooruit, met één vrije alinea over het weer, en het effect daarvan op het evenement. Lekker makkelijk.
Maar daarmee doen wij u als lezer tekort. En ons zelf ook, want het doodt iedere creativiteit en dat is juist een van de leukste elementen uit het werk van een redacteur. We zijn daarom extra alert op dingen die tijdens zo'n evenement ánders zijn. Zijn die er niet, kunnen we altijd nog een ander accent leggen dan het jaar ervoor. Het moet al gek lopen als het een of het ander niet lukt.
Bij onze lezers kan dat wel eens raar over komen. Moeten ze nou echt dáár over schrijven? En geen woord over wat veel belangrijker is? (lees: wat ik veel belangrijker vind). De een leest liever wat er goed gaat, maar dat komt ieder jaar grotendeels op hetzelfde neer. De ander leest liever waar het even schuurt, of in ieder geval niemand op had gerekend. Heeft het evenement iets nieuws, zijn wij daar graag als de kippen bij want goed nieuws kan de lezers ook prikkelen, ook al 'verkoopt' slecht nieuws veel beter. Op dat laatste komen wij in een andere aflevering nog een keer terug.
In de hectiek van de organisatie wordt het vaak vergeten, maar de organisator van zo'n evenement kan het verschil maken. Sein ons vooraf even in waar en wanneer het meest geschikte moment is voor een verslag en een foto, wie de contactpersoon is, diens contactgegevens en of hij/zij tijdens of direct na het evenement te bereiken is. Dat betaalt zich vaak dubbel en dwars terug in een verslag waarmee de organisator blijvend zijn voordeel kan doen, bijvoorbeeld als referentie op zijn website of Linkedin. Een win-win situatie, want ook onze lezers zijn daar het meest mee gediend.

Wil je reageren of uitleg over een ander onderwerp dat vanachter de schermen speelt? Stuur dan een mail naar redactie@demooirooikrant.nl