Afbeelding
Foto: Marije van der Vliet

Tevredenheid overheerst bij VDZ Racing na enerverende East Belgian Rally

Sport

Sint-Oedenrode/St.Vith - Afgelopen zaterdag vond in St. Vith (België) en omgeving de East Belgian Rally plaats. Onder het enorme deelnemersveld ook VDZ Racing, met Roel van der Zanden en Ilse van de Sande die hun debuut maakten in deze waanzinnig snelle rally met de Mitsubishi Evo X. Er werd een keurige 30e plaats algemeen behaald en aangezien er slechts 1 Evo X aan de start stond, ook de winst in deze groep. Dit had echter wel de nodige voeten in de aarde.

Zo werd op donderdag nog een kapot lager in de versnellingsbak ontdekt waar het serviceteam de hele dag zoet mee is geweest. De bedoeling was om op donderdagavond mee te doen aan de shakedown, echter was dat dus geen haalbare kaart. In de eerste boucle werd er rustig gestart, gezien de moeilijkheidsgraad van de klassementsproeven. Met startnummer 37 op de Evo X werden er tijden neergezet die enkele plaatsen boven het startnummer lagen, met als positieve uitschieter de 26e plaats op de vierde klassementsproef Burg-Reuland. De equipe had nog technische problemen op de 2e proef, een olielekkage in de motorruimte leidde tot een brandje maar de equipe wist dit te blussen en heeft de auto veilig naar de service kunnen brengen. Het serviceteam heeft de auto hierna weer tiptop in orde gemaakt en de dag kon zonder verdere grote problemen afgerond worden. Gedurende de 2e omloop van de proeven werd het tempo opgeschroefd wat continue resulteerde in snellere doorkomsten. Enige uitzondering was de 8e klassementsproef waar in de eerste doorkomst al een prachtige tijd werd neergezet.

De eerste avondproef startte 's avonds rond 7 uur waarna het dus begon te schemeren. Dit bleek ook weer een nieuw avontuur te zijn met veel hoogteverschillen op de verschillende proeven. Weer veel belangrijke ervaring opgedaan dus.

Vooraan in de wedstrijd was het een Belgisch onderonsje tussen Kris Princen – Bram Eelbode, Adrian Fernemont – Samuel Maillen, Vincent Verschueren – Veronique Hostens (allen Skoda Fabia R5) en Guillaume de Mevius en Martijn Wydaeghe (Citroen C3 R5). De rally werd gewonnen door Princen en Eelbode die tevens Belgisch Rally Kampioen 2018 gekroond werden, gevolgd door Fernemont en Maillen. Plek 3 was voor De Mevius en Wydaeghe. De top 4 eindigde de rally binnen 38 seconden van elkaar. Een mooie vermelding is er zeker voor de equipe Mats van den Brand en Eddy Smeets die met hun BMW E30 M3 een prachtige 12e plaats algemeen behaalden, midden tussen de R5-auto's. In de M-cup waarin ze deelnemen pakten ze de winst met liefst 4 (!!) minuten voorsprong op de nummer 2. Dankzij 2 uitvalbeurten in eerdere evenementen van de M-cup ging de titel aan hun neus voorbij maar met alleen maar overwinningen verder hebben ze zeker hun visitekaartje afgegeven.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Roel: "Wat een waanzinnige rally is dit, we hebben echt genoten van de proeven. Het kan niet anders of we gaan deze wedstrijd in de toekomst vaker rijden. In het begin was het natuurlijk weer wennen aan de typische Belgische wegen in deze prachtige omgeving. Tijdens het verkennen krijg je natuurlijk al veel mee, echter was ik de resultaten in de enerverende Belgische rally's nog niet vergeten. Neem daarbij de hectiek die we vooraf aan de rally hadden waarin het serviceteam tot het uiterste moest gaan om ons in de wedstrijd te krijgen. Daarom mogen we tevreden zijn met dit resultaat. Qua ritme ging het een stuk beter dan in Hellendoorn en hopelijk kunnen we nu doorpakken om ons seizoen "on a high" te eindigen over 3 weken in de Twente Rally.De tweede plaats in het Nederlands Rally Kampioenschap is nog haalbaar. In Belgie hebben we bewust wat rustiger aan gedaan om de auto zeker niet te beschadigen zodat we ons maximaal in kunnen zetten om die 2e plaats binnen te halen!"
Ilse: "Allereerst wil ik de mannen van het serviceteam bedanken voor het harde werken voorafgaand aan de wedstrijd. Zonder hen hadden wij hier niet gereden. Echt klasse! En wat was het een mooie rally en wat hebben we onwijs veel mogen leren. De proeven zijn totaal niet te vergelijken met de proeven in Nederland of met andere wedstrijden die we gereden hebben. Volledig nieuw dus, voor ons allebei. Ons doel was de finish halen en dat is gelukt. Daar mogen we trots op zijn, zeker als je bekijkt wat voor problemen we gehad hebben net voorafgaand aan de rally en tijdens de wedstrijd. Nu gaan we ons klaar maken voor alweer de laatste rally voor ons van dit seizoen."

De volgende wedstrijd van VDZ Racing is de seizoen afsluiter, de Conrad Twente Rally. Deze rally zal dit jaar weer over 2 dagen verreden worden op zaterdag 20 & zondag 21 oktober in de omgeving van Hengelo.

Uitslag East Belgian Rally:

  1. Kris Princen – Bram Eelbode – Skoda Fabia R5 - 1:22:21'3
  2. Adrian Fernemont – Samuel Maillen – Skoda Fabia R5 - 1:22:29'2
  3. Guillaume de Mevius - Martijn Wydaeghe - Citroen C3 R5 - 1:22:51'5
    30..Roel van der Zanden – Ilse van de Sande – Mitsubishi Evo X - 1:37:09'7