Afbeelding
Foto: Caroline van der Linden

Stichting Toegankelijkheid blijft streven naar verbetering

Algemeen

Stel je eens voor… je zit in een rolstoel. Kom je dan gemakkelijk van het centrum bij de bushalte? Hoe toegankelijk is Sint-Oedenrode eigenlijk? Wat dient er nog te gebeuren om mensen met een beperking zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren? DeMooiRooiKrant ging op onderzoek uit en kwam – uiteraard – terecht bij Antoon Buiting. Hij zet zich al velen jaren in voor Stichting Toegankelijkheid.

Door: Caroline van der Linden

Door samenwerking van meerdere partijen, zoals Stichting Toegankelijkheid Sint-Oedenrode (inmiddels vereniging in Meierijstad), Woonmeij en de parochie heeft onze gemeente al heel wat mooie voorzieningen kunnen verrichten om de toegankelijkheid te verbeteren. Een groot project zoals de Heuvel en het Kofferen, waarbij veel hoogteverschillen in straatwerk zijn opgelost. Waar niet alleen degenen met een beperking profijt van hebben, maar ook de klant of winkeleigenaar. "Een van de grootste uitdagingen was het hoogteverschil van de brug nabij de Dommel naar de Markt.", zegt Buiting. "Hoe komt menig rolstoelgebruiker nu goed op de Markt? Door een afwisseling te maken in helling en vlakke stukken is er geen constante klim meer nodig om er te komen. Door dan ook nog op een paar strategische plekken een bankje te plaatsen, is het voor velen in Odendael en elders in Rooi voortaan een minder inspannend uitstapje om naar de Markt te gaan."
Gemeente en instanties werken op dit gebied al jaren samen om de woonomgeving beter toegankelijk te maken. Natuurlijk spelen er altijd verschillende belangen, zoals de historie van Rooi die bewaard dient te blijven. Maar hoe 'mooi' de hobbelkeien ook zijn, voor mensen met een rollator zijn ze een regelrechte crime. Inmiddels liggen er rondom de hele Markt al vlakkere (historische) stenen. Buiting: "De kasseien voor café Oud Rooij zijn nog steeds een grote ergernis. De hoop is deze ook nog een keer te kunnen vervangen." Die hoop wordt waarschijnlijk waarheid, omdat de gemeente plannen voor herinrichting van de Markt gaat maken.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van deze week

Afbeelding