Afbeelding

Heemkundige kring werkt mee aan Archeologiedagen

Algemeen

Sint-Oedenrode / Meierijstad - Ook in Noord-Brabant staat heel wat te gebeuren tijdens de Nationale archeologiedagen op 13,14 en 15 oktober 2018. Het publiek krijgt de kans om mee te kijken met wat er allemaal in de Nederlandse bodem verstopt zit en zat. Deuren die normaal gesloten blijven gaan open en op verschillende plaatsen mag het publiek ook zelf zijn handen vuilmaken. Kijk mee op opgravingslocaties, bewonder bodemschatten, luister naar deskundigen, doe mee aan verrassende workshops of trek erop uit met de fiets. Ontdek het Brabant onder onze voeten.

De Heemkundekring Schijndel organiseert samen met de andere heemkundekringen in Meierijstad en andere erfgoedorganisaties de archeologiedagen op 13 en 14 oktober. Met financiële ondersteuning van de gemeente Meierijstad, Stichting Streekfonds Het Groene Woud en bedrijven uit Schijndel op 13 en 14 oktober 2018. Het evenement vindt plaats bij de Schaapskooi, Martemanshurk 12 in Schijndel.

Tijdens deze dagen kunnen belangstellenden kennis maken met wat de archeologie in deze omgeving te bieden heeft. De jeugd wordt hierbij intensief betrokken. De geplande activiteiten bestaan onder andere uit vuursteen- en botbewerking, vondsten determineren, restauratie van aardewerk, vuur maken, pottenbakken op een houtvuur, scherven graven, metaaldetectie, re-enactment, historisch koken, tentoonstelling vondsten uit Meierijstad, Romeins pottenbakken, kortom alles wat in het verleden heeft bijgedragen aan het vormen van Meierijstad en Het Groene Woud. Zeer bijzonder is het optreden van Préhistomuseum uit Frémalle (België) met animaties (re- enactment).
Op zondag komen archeologische medewerkers van de provincie Noord – Brabant aardewerk, munten en andere voorwerpen determineren.

Verder worden ook andere cultuurhistorische activiteiten georganiseerd waardoor deze dagen voor een breed publiek zeer aantrekkelijk worden Dat zijn: vlechten van bijenkorven, vlechten met wilgentenen, optreden van de werkgroep Tweede Wereldoorlog, de schaapsherder, het vertonen van films en dia's, grotschilderen, informatie over bijenhouderij, brood bakken e.d.
De archeologiedagen zijn gratis toegankelijk voor iedereen, van jong tot oud: scholen, maatschappelijke organisaties, gemeente Meierijstad, de provincie Noord- Brabant, erfgoedorganisaties en andere belangstellenden.