Afbeelding

"Alleen toekijken voelt niet goed"

Algemeen

Sint-Oedenrode - Toen Vonne Hemels haar verhaal over de vluchtelingenproblematiek aan de Rooise Kiwanis vertelde maakte dat op hen zo'n overweldigende indruk dat ze besloten naast Rooise projecten ook Vonne te steunen bij haar werk voor vluchtelingen. Het middel wat de Kiwanis daarvoor inzetten is het uitgeven van Pieter van de Kamps' beste columns uit DeMooiRooiKrant in de bundel "Met volle mond…" Maar waardoor werden de Kiwanis geraakt?

Vonne Hemels is geboren en opgegroeid in Rosmalen in een omgeving waar geborgenheid en veiligheid vanzelfsprekend waren. Tijdens haar studie aan de University of Peace (de universiteit van de Verenigde Naties) in Costa Rica was de vluchtelingenproblematiek een belangrijk thema. Miljoenen kinderen zijn op de vlucht, met hun ouders of helemaal alleen. Op zoek naar een veilige plek om te leven.

Samen met medestudenten is een boek gemaakt wat ook vertaald is in het Nederlands "De jongen in de boot". Het boek is bedoeld om kinderen bewust te maken van de impact en de gevolgen van ontheemd zijn. Daarnaast helpt het om vluchtelingkinderen hun ervaringen en gevoelens te laten verwoorden, hun verhaal te laten vertellen.

Na haar studie is Vonne gaan werken op Lesbos, waar de vluchtelingencrisis nadrukkelijk aanwezig is. Vanuit cultureel centrum "Mosaik" geeft ze lessen aan vluchtelingen, en richt ze zich vooral op vrouwen en kinderen. Ze begeleid ook een mannengroep. Vonne voorziet in haar eigen levensonderhoud. Als het nodig is werkt ze een poosje in een hotel, tot ze genoeg geld heeft om weer een tijd door te gaan met haar levenswerk op Lesbos. Gelukkig is het leven op Lesbos niet zo duur…

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Afbeelding
Afbeelding