Afbeelding
Foto: Henri van Weert

Bijzondere bomen in Rooi: de grove den

Algemeen

Sint-Oedenrode ligt in een boomrijke omgeving. Tussen al deze verschillende bomen bevinden zich bijzondere exemplaren. Dit kunnen zeldzame soorten zijn, bijzondere snoeivormen of bomen die op zichzelf heel opvallend zijn of karakteristiek voor deze omgeving. Als die bijzondere bomen meer dan 80 jaar oud zijn kunnen ze onder voorwaarden worden opgenomen in de landelijke lijst van monumentale bomen. Stichting Het Roois Landschap is bezig met een inventarisatie van bijzondere bomen in Rooi en wil u in deze serie kennis laten maken met enkele daarvan.

De Grove den (Pinus sylvestris)
De Grove den is een van de meest algemene boomsoorten in ons land. De soort hoort hier van nature thuis, maar waarschijnlijk is de inheemse vorm al honderden jaren uitgestorven. Sinds 1515 wordt de boom hier uit zaad opgekweekt dat niet van Nederlandse herkomst is. Men heeft een vermoeden dat de "Duizendjarige den" bij Wolfheze nog een inheems exemplaar was. Deze is in 2006 jammer genoeg omgevallen en was in werkelijkheid waarschijnlijk zo'n 400 jaar oud.
Grove dennen zijn herkenbaar aan de kleine dennenappels en de naalden die twee aan twee staan. Het meest karakteristiek is de roodbruine, afschilferende stam, die vooral aan de top vaak opvallend fel van kleur is.
De penwortel kan ook een harde bodemlaag goed doordringen. Ook is de voedselbehoefte van de boom niet erg groot. Om deze redenen kan deze als vrijwel enige soort goed groeien op onvruchtbare stuifzanden. Toen in de 19e eeuw diverse dorpen werden bedreigd door oprukkend stuifzand werd de Grove den hier massaal aangeplant om het zand vast te leggen.
In de periode daarna werden in heel Nederland heidegebieden grotendeels beplant met Grove dennen.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant