De bijeenkomst vond plaats bij Miss Hyacinth.
De bijeenkomst vond plaats bij Miss Hyacinth. Foto: Hans van den Wijngaard

Herbouw van de Koeveringse molen een kip-eiverhaal

Algemeen

Sint-Oedenrode / Meierijstad - "De herbouw van de op maandag 25 september 1944 afgebrande Koeveringse molen is het bekende verhaal van de kip en het ei. De gemeente wil graag zekerheid dat de molen gebouwd gaat worden en daarna ook geëxploiteerd kan worden. De Stichting Koeveringse Molen, heeft zekerheid dat ze de molen ook daadwerkelijk mag bouwen voor ze geld los krijgt van sponsoren".

Dat alles vertelde het bestuur van de stichting afgelopen maandag ten overstaan van een veertigtal belangstellenden bij Miss Hyacint. Daar gaf de stichting een toelichting rondom het proces dat in gang is gezet om (een van) de oudste standerdmolen van ons land te gaan herbouwen. "Toch is het niet zo dat de gemeente tegenwerkt", vertelde bestuurslid Ruud van de Laar. "We begrijpen dat de gemeente zekerheid wil, voordat ze een bestemmingsplan aanpassen. Ook snappen we dat de gemeente wil voorkomen dat als de molen eenmaal gebouwd is, dat er dan geen geld is voor het onderhoud. Maar we hebben een degelijk exploitatieplan, daaruit blijkt dat de molen zichzelf kan bedruipen."

Om de molen rendabel te maken, heeft de stichting plannen om naast de te bouwen molen ook een informatiecentrum met horeca te realiseren. Bovendien komt er een multifunctioneel ingericht molenterrein. Toch was dat volgens enkele van de in de zaal aanwezigen maar magertjes. Zij adviseerden de stichting om vooral bij grote Meierijstadse ondernemers te gaan lobbyen. Bedrijven als Mars en Jumbo zouden volgens deze mensen in staat zijn om een aanzienlijk deel van het nog ontbrekende geld van zo'n drie tot vier ton gemakkelijk bij kunnen dragen. Juist dat was volgens Ruud van de Laar onderdeel van het kip- en het eiverhaal. "Er is nog niets concreets waar we mee op pad kunnen en daarom is het lastig om sponsorgeld te krijgen", antwoordde hij de zaal.

De totale bouwkosten van de molen zijn zo'n twee jaar geleden geraamd op zo'n zes tot zeven ton. Een snelle rekensom leert dan dat als er nog drie tot vier ton ontbreekt, dat er al een aanzienlijk bedrag in kas is. "Dat bedrag bestaat in hoofdzaak uit het kapitaliseren van de eigen werkzaamheden die vrijwilligers zouden kunnen doen. Daarnaast hebben we al veel toezeggingen van bouwmaterialen ", was het antwoord van de stichting. Al met al lijkt er nog een lange weg te gaan voordat er weer een molen staat en draait op het punt waar Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel elkaar al eeuwen raken.