Afbeelding
Foto: Sem van der Kallen

Jonge gezinnen willen uitleg over geloof

Algemeen

Sint-Oedenrode - Een aantal ouders van jonge gezinnen heeft recent een brandbrief naar de bisschop gestuurd. De kern: 'help ons met het uitleggen van het geloof in deze tijd.' Een niet mis te verstane noodkreet. Veel ouders willen hun kinderen 'iets meegeven'. Maar wat? En hoe? Ze worstelen met dit soort vragen. Langer geleden hebben ze van huis uit zelf het een en ander meegekregen van en over het katholieke geloof maar dat was in een andere tijd. Nu worden er andere dingen gevraagd. Kinderen zijn mondiger, op school wordt er niet of nauwelijks meer over het geloof gesproken. Iris Rutjens: "Iedereen weet op mijn werk tegenwoordig wat de Ramadan inhoudt, wanneer hij begint en wanneer hij afloopt. Maar de Vastentijd? Alleen vragende blikken."

Door: Lambert Verhoeven

Judith Van Damme-Stofmeel, Iris Rutjens-van der Rijt, José Lammers-van den Brand, Anneke Adriaans-Keizer en Joke van de Brand-van Gastel. Zij voelen zich aangesproken en 'herkennen' de roep, de behoefte. Zij willen graag dat hun kinderen worden meegenomen in het geloof dat vroeger zo vanzelfsprekend was. Niemand beter dan deze moeders beseffen dat je niet meer door een stukje uit de (kinder)bijbel voor te lezen het geloof uitlegt, laat staan dat het blijft hangen. Natuurlijk, de Schrift is leidend maar vertaal hem naar deze tijd en houd het vooral laagdrempelig. José: "We willen graag onze kinderen het geloof 'meegeven', wat houdt het in, wat kun je ermee? Er komt een moment dat je je kinderen moet loslaten, je ze niet echt meer kunt en wilt beïnvloeden, maar dan hoop je wel dat ze hun leven inrichten naar wat jij ze hebt meegegeven, geloven op hun manier, dat ze er iets mee doen waar het uiteindelijk om draait, een stukje bewustwording."

De moeders zijn enthousiast. Ze hebben allen dezelfde ambitie en snappen dat regelmatig 'samen vieren' misschien wel de enige weg is om het geloof inhoud te geven en te laten postvatten. Maak het begrijpelijk voor kinderen en neem daar vooral ook de ouders in mee. Het gezin is nog steeds de hoeksteen van de samenleving en in dat gezin gebeurt het, elke dag weer.

Lees meer in DeMooiRooiKrant van deze week