Afbeelding

Af van een tijdelijk arbeidscontract. Kan dat?

Algemeen

Regelmatig krijgen wij de vraag of een tijdelijk gesloten arbeidscontract gedurende de looptijd kan worden opgezegd. De werkgever vindt dat de werknemer niet functioneert. Of de werknemer heeft een andere baan gevonden. Vaak wordt gedacht dat dit zomaar kan. Helaas is dit een misverstand.

Hoofdregel
Een tijdelijk arbeidscontract kan niet gedurende de looptijd worden opgezegd. Dat geldt voor zowel de werkgever als de werknemer. Het uitgangspunt is dus dat zo'n arbeidscontract volledig wordt uitgediend. Doe je dit niet, dan zal je als werkgever het loon dat verschuldigd is voor de resterende looptijd van het contract, nog aan de werknemer moeten betalen. Ook ben je mogelijk nog een aanvullende vergoeding verschuldigd. Als werknemer zul je de resterende tijd van het contract moeten uitdienen of een schadevergoeding moeten betalen gelijk aan het loon dat nog verschuldigd zou zijn.

Uitzonderingen
Op de hoofdregel gelden een paar uitzonderingen:
1. Opzegging tijdens de proeftijd.
2. Opzegging wegens een dringende reden.
3. Tot slot is tussentijdse opzegging mogelijk, indien schriftelijk een tussentijds opzegbeding tussen partijen is overeengekomen. In het laatste geval heeft de werkgever wel eerst toestemming van het UWV nodig. Of hij zal een ontbindingsverzoek moeten indienen bij de kantonrechter. Zomaar opzeggen zal niet gaan! De werknemer heeft geen toestemming nodig. Hij kan opzeggen met inachtneming van de overeengekomen opzegtermijn. 

Advies:
Check van te voren de arbeidsovereenkomst. Is er een tussentijds opzegbeding opgenomen? Is dit niet het geval, dan kan je niet opzeggen. Is dit wel het geval, dan kan je als werknemer opzeggen met inachtneming van de overeengekomen opzegtermijn. In het geval van een werkgever zal je toestemming moeten hebben van het UWV of zal je een ontbindingsverzoek moeten indienen bij de kantonrechter. 

Heb je een vraag hierover, neem dan vrijblijvend contact op met Anja van Dijck of Anne Zonnenberg van Kehrens Snoeks Advocaten & Mediators (tel. 0499-379111).