Het podium op een rij v.l.n.r.: Willem van de Sande, Rob van Creij en Gerrit Swinkels.
Het podium op een rij v.l.n.r.: Willem van de Sande, Rob van Creij en Gerrit Swinkels. Foto: Casper van der Staak

Roy van Creij burgerkoning van het Sint-Jorisgilde

Algemeen

Sint-Oedenrode – Roy van Creij (48) mag zich sinds afgelopen (kermis-)zaterdag  burgerkoning noemen van het Sint-Jorisgilde. Op de tweede en derde plaats eindigden respectievelijk Gerrit Swinkels en Willem van de Sande. Van de veertien deelnemers aan het zogeheten 'afkampen' die dag hadden er vier zich weten te kwalificeren voor de eindronde.

Het pleit was zaterdag snel beslecht: na nog geen half uurtje zat de eindronde er op en konden de prijzen worden uitgereikt. Alle winnaars kregen een mand met streekproducten, de nieuwe burgerkoning kreeg bovendien een abstract metalen afbeelding van een kruisboogschutter.
De nieuwe burgerkoning was behoorlijk verrast dat hij met de eerste prijs aan de haal ging. "Ik had nog getwijfeld of ik wel mee zou doen."
Bij het burgerkoning schieten wordt geprobeerd om met een kruisboog een metalen plaatje van een 12,5 meter hoge schutsboom te schieten. Het burgerkoning schieten werd zes jaar geleden geïntroduceerd, om burgers de gelegenheid te geven om kennis te maken met het gilde, en dit laagdrempeliger te maken voor nieuwe leden. "Helaas heeft dat tot op heden geen resultaat opgeleverd", erkende Hoofdman Henk Quinten zaterdag. In zijn toespraken vooraf en bij de prijsuitreiking nodigde hij alle aanwezige niet-leden van harte uit om op een willekeurige woensdagavond in het seizoen een kijkje te nemen in het gildehuis aan de Ollandseweg 123, om te kijken hoe gezellig het is en of het gilde bij je past. "Niks moet, alles mag", was zijn boodschap. "Veel mensen zien ons toch als een club van oude mannen. Het lastige is natuurlijk dat dit ieder jaar dat er geen leden bijkomen, een beetje meer wordt bevestigd. Gelukkig hebben we ook twee jeugdleden, maar dat mogen er best meer worden. En als ze bijvoorbeeld niet graag in een gildepak lopen, dat is niet verplicht. " Wel is het ledenaantal vrij stabiel, geeft hij aan. "Bij onze (her-)oprichting in 1996 waren er 28 leden, nu nog 24."