Afbeelding
Foto: Lisa vd Ven

Samen voor alle tuinen groen

Algemeen

Meierijstad - Gemeente Bernheze, Boekel, Landerd, Meierijstad, Oss en Uden zijn samen met Waterschap Aa en Maas actief om de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme droogte en heftige hoosbuien beheersbaar te maken. Denk daarbij aan gescheiden, ondergrondse afvoer van riool- en regenwater en het bufferen van regenwater in wadi's en retentievijvers. Maar wat kunnen inwoners zelf doen?

We hebben net een zeer lange periode van droogte achter de rug. En het is bijna wachten tot het aantal hevige hoosbuien weer gaat toenemen en we mogelijk te kampen krijgen met wateroverlast. Door de vele verhardingen komen riolen tijdens heftige hoosbuien vaak onder druk te staan en lopen straten over. Met allerlei nadelige gevolgen van dien. De gemeente neemt maatregelen op de korte en de langere termijn voor de bebouwde kom en het buitengebied. Maar natte voeten, langdurige droogte en uitputting van het drinkwater, vraagt om actie van iedereen.

Tijd voor actie
Iedereen kan in eigen tuin aan de slag om overtollige tegels te verwijderen en planten en bomen erin te zetten. Met minder tegels en meer groen in de tuin kan het regenwater tijdens een hoosbui makkelijker in de grond zakken. Zo wordt het riool ontlast en wateroverlast voorkomen. Bovendien zorgt een groene omgeving voor koelte tijdens warme dagen en voor meer vlinders, bijen en vogels in de tuin. Een groene omgeving is prettig voor iedereen.

Afkoppeling van regenpijp als eerste stap
Wanneer ieder huishouden één regenpijp van het riool afkoppelt en regenwater in de tuin opvangt, biedt dat belangrijke voordelen. Dit bespaart kostbaar drinkwater omdat plant en dier kunnen drinken van gezond en gratis hemelwater. De gemeente vindt het belangrijk dat de inwoners mede een bijdrage leveren aan het opvangen van regenwater. Daarom organiseren zij dit najaar een regentonactie. De plannen hiervoor worden momenteel uitgewerkt en via de gemeentelijke publicaties over Operatie Steenbreek houden ze u op de hoogte.

Tegelruilactie komt weer terug
Afgelopen juni kwamen zo'n 900 inwoners uit de regio enthousiast een tegel inleveren in ruil voor een plant. Daarmee hebben ze een begin gemaakt om ook particuliere tuinen te gaan vergroenen. We zijn er natuurlijk nog lang niet maar vanwege dit succes gaan ze in 2019 zeker een nieuwe tegelruilactie organiseren en hoopt de gemeente dan nog veel meer tegels te mogen inzamelen. Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige, gezonde maar vooral een groene samenleving. In Nederland nemen al zo'n 90 gemeenten deel aan de landelijke campagne van Operatie Steenbreek.

Voordelen van een groene tuin:
- Kan veel doen voor je gezondheid
- Zorgt voor minder omgevingsgeluid
- Brengt de natuur dichterbij
- Biedt leven aan meer soorten dieren
- Zorgt voor verkoeling en betere luchtkwaliteit
- Vermindert wateroverlast en waterschade
- Vermindert energielasten
- Verhoogt de waarde van de woning