Manuel van Oorschodt.
Manuel van Oorschodt.

Rooienaar actief tijdens jeugd WK waterpolo

Algemeen

Sint-Oedenrode - Onze dorpsgenoot Manuel van Oorschodt werd een aantal weken geleden geselecteerd om deel te nemen aan het belangrijkste toernooi van dit jaar voor de Jong Oranje waterpoloselectie. Afgelopen week vond het toernooi plaats.

De Nederlandse waterpolojongens onder de 15 jaar deden van 8 tot en met 12 augustus voor het tweede achtereenvolgende jaar mee aan de zogenaamde 'Darko Cukic Memorial' in Belgrado. Dit toernooi - met deelname van dertien landen - staat ook wel bekend als het officieuze jeugd WK (WJK) voor deze leeftijdscategorie (jaargang 2003 en later).
Jong Oranje was in de Servische hoofdstad ingedeeld in Poule B met de Verenigde Staten, Servië, Slowakije, Malta en Australië. Poule A bestond uit Hongarije, Georgië, Duitsland, Singapore, Montenegro, Roemenië en Griekenland. De doelstelling was om het resultaat van vorig jaar, het behalen van de zesde plaats, minimaal te evenaren.
Dat laatste bleek nog een behoorlijke opgave. In de eerste wedstrijd waren de leeftijdsgenoten van regerend wereldkampioen Servië met 10-15 te sterk. Oranje kon goed bijblijven met de Serviërs. Halverwege stond er een kleine 3-5 achterstand op het scorebord. In een doelpuntrijk derde kwart kwam Nederland terug tot 5-5 en 7-8. Begin vierde kwart kwam Nederland zelfs op gelijke hoogte, 8-8. Na deze krachtsinspanning kon Servië uitlopen en kwam de winst voor het Balkanland niet meer in gevaar.
Op dag twee werd gespeeld tegen Australië. De leeftijdsgenoten van Australië werden in het Milan Gale Muškatirovic-bad met 9-14 verslagen. De derde dag werd een zware dag met twee wedstrijden. De eerste was tegen titelkandidaat Amerika en werd met 5-13 verloren. Jong Oranje kreeg te maken met een fysiek sterke en snelle tegenstander. Helaas had Nederland te maken met een behoorlijk aantal spelers die niet helemaal fit waren. De heersende buikgriep en temperaturen van 35 graden plus speelden het Nederlandse kamp behoorlijk parten.
Voor de avondwedstrijd tegen Malta werden er meer kansen toegedicht. Tot halverwege het derde part had Nederland een voorsprong. Na de 7-7 van Malta was de koek helaas op en verloor Jong Oranje alsnog met 10-11.
Dag vier werd positief afgesloten met een overwinning op Slowakije. Na een 6-2 achterstand halverwege, kwam Oranje erg goed terug. Het werd uiteindelijk 7-8 waardoor op de vijfde dag gestreden kon worden om de 5e en 6e plaats tegen Duitsland. Op de laatste dag bleek Duitsland net te sterk voor de Nederlandse equipe, het werd 12-9 voor onze Oosterburen. Terugblikkend zijn de jongens een indrukwekkende ervaring rijker door deze deelname aan hun eerste WJK en geslaagd in de opzet: het veroveren van de zesde plek!

Julian van Oorschodt naar Tbilisi en EJK in Minsk
Terwijl Manuel net is terug gekeerd uit Belgrado vertrekt broer Julian een paar dagen later naar Tbilisi in Georgië. Hij is geselecteerd voor de ploeg van Jong Oranje o19. De jongens van Jong Oranje onder de 19 jaar deden van 17 tot 19 augustus mee aan het vierlandentoernooi "Rostom and Zurab Chachavsa Memorial Cup" in Tbilisi (Georgië). Zij gebruiken dit toernooi als laatste voorbereiding op het aanstaande EJK. Het spelen van internationale wedstrijden tegen de toplanden die meedoen aan dit toernooi; Rusland, Roemenië en Georgië, is een erg fysieke uitdaging voor de Nederlandse jongens en voorbereiding zoals ze die in eigen land niet kunnen doen. Inmiddels is duidelijk dat Julian ook geselecteerd is voor het EJK, dus wordt eind deze maand nog eens afgereisd naar Minsk (Wit-Rusland.)


Afbeelding
Het team van Manuel.
Het complete team van Julian van Oorschodt.