Afbeelding

Lage btw-tarief per 1 januari 2019 naar 9%

Algemeen

Sint-Oedenrode - Deze tariefsverhoging van 3% gaan de huishoudens in hun beurs voelen. Gemiddeld zijn ze per jaar 300 euro duurder uit, zo hebben ING-economen berekend. Door de verlaging van de inkomstenbelasting zullen ondanks deze maatregel de meeste huishoudens er volgend jaar in koopkracht op vooruitgaan, zo belooft het kabinet.

Onder het lage btw-tarief vallen levensmiddelen, de kapper en medicijnen maar ook boeken, kunst en theaterkaartjes. Oftewel: de verhoging van het lage btw-tarief gaat iedereen merken.

Volgens de becijferingen van de ING-experts leidt de verhoging van dat lage btw-tarief van 6 naar 9 procent ertoe dat de inflatie zo'n 0,6 procent extra toeneemt. Omgerekend is een huishouden daardoor gemiddeld op jaarbasis € 300 extra kwijt.

De hogere inkomens zullen het wel iets meer in hun portemonnee voelen dan de lagere inkomens, zeggen de economen op basis van een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De reden: zij geven vaak meer geld uit aan kunst en boeken en/of eten duurder.

De verhoging moet in totaal zo'n 3,1 miljard euro extra op de bankrekening van de staat binnenbrengen. Het grootste deel van die rekening komt terecht bij de consumenten: 75 procent. Oftewel: 2,3 miljard euro. De rest (0,8 miljard) komt van de bedrijven. ,,Een btw-verhoging wordt vaak volledig en vrijwel onmiddellijk doorberekend in de prijzen", aldus de ING.

Ondanks de verhoging van 3 procent zullen de meeste huishoudens er volgend jaar per saldo in koopkracht toch op vooruitgaan, zo belooft het kabinet. Het verlaagt namelijk tegelijkertijd de inkomstenbelasting voor werkenden. ,,Dat heeft een positief effect op de werkgelegenheid. Werken wordt zo namelijk lonender. Als werknemers netto meer overhouden zullen ze doorgaans bereid zijn om meer te werken."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Van de Ven Accountants | Adviseurs, te bereiken via 0413-491111, e-mail: info@vdven.nl, of loop gewoon even binnen op werkdagen tussen 08.30 uur en 17.00 uur.