Het oerkreeftje.
Het oerkreeftje.

Zomerserie: de Geelders

Algemeen

Sint-Oedenrode – Bij aflevering vijf van onze zomerserie over natuurgebieden namen we een kijkje onder water. Dat was op een van de laatste droge dagen. 'Rooi onder water' stond op de voorpagina, maar dat was toevallig de kop van het artikel over de zondvloed die daarna volgde. De zomerserie sluiten we dit keer af met misschien wel de topper onder de natuurgebieden van Rooi: de Geelders. Lest best.

De Geelders: enorme bron van levensvormen
Tot nu toe hebben we ons laten gidsen door het IVN, dit keer zijn we te gast bij de leden van de heem-natuurgroep van heemkundige kring "De Oude Vrijheid". Jawel, meervoud, het zijn er twee: Mark Scheepens en Bert Vervoort. Beiden Ollanders, geboren en getogen met de Geelders naast de deur. Over het antwoord op de vraag wat de Geelders nu onderscheidt van de andere Rooise natuurgebieden, zijn ze het eens. "Een enorme bron van levensvormen." We gaan het zien.
We lopen het 'Markgraaf-gedeelte' van de Geelders in, een privéterrein maar openbaar. Een goed idee, die lange broek. Overal zwiepende takken van braamstruiken, al houden de gidsen ze gastvrij tegen als er nog iemand achter hun loopt. "De Geelders is wat minder geschikt voor wandelaars", merkt Mark fijntjes op.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van deze week.

De hazelworm.