Afbeelding

Achter de schermen

Algemeen

Wat er vóór de schermen van de krant gebeurt leest iedereen. Wat er áchter diezelfde schermen gebeurt weten alleen ingewijden. Terwijl dat eigenlijk best vaak dingen zijn, die meer lezers interesseren of zouden moeten weten, bedachten wij ons als redactie. Natuurlijk gaan we niet helemaal met de billen bloot, maar er blijft genoeg over dat we met onze lezers willen delen.

Komkommertijd
Hoe slagen wij er ieder jaar weer in om de komkommertijd als krant te overleven? Pagina's vullen met amper nieuws, gesloten cultuurseizoen, politiek met reces en half Rooi, inclusief veel adverteerders, met vakantie de deur uit? Terwijl sommige weekbladen rustig een week overslaan?
Het meest voor de hand liggende antwoord wist u al: DeMooiRooiKrant is dunner. Maar denk ook eens aan Rooi als nog steeds groeiende toeristische trekpleister. Bij campings en bed & breakfasts vindt onze krant ook gretig aftrek. Ook dáár staan lezers, toeristen, soms gewoon te wachten tot DeMooiRooiKrant wordt bezorgd, wat overigens meteen een mooi moment oplevert voor een praatje met de campingbaas. Rooienaren die zelf op vakantie zijn (geweest) reageren ook massaal op onze oproep voor vakantiekiekjes. Ze stromen binnen en we zitten al over de 150.
De onderwerpen in de krant zijn dan ook meer gericht op toeristen en vrije tijd. Vroeger onze campingtoer, daarna onze B&B-toer, dit jaar proberen we nog vol te maken met onze natuurgebieden-toer en volgend jaar zijn we vast nog niet "over onze toeren".
Is dat alles? Nou nee, zoals begrijpelijk zijn de meeste onderwerpen wat lichter, en soms regelrechte flauwekul zoals de gratis komkommers die we een paar jaar geleden voor de deur uitdeelden, maar wel alles in stijl. Als er dan ook nog een nieuwe rage de kop opsteekt, zoals een paar jaar geleden 'planking', springen we daar ook gretig bovenop. Menigeen herinnert zich de Rooienaren die we zo gek kregen om in plankhouding op de foto te poseren. Zelfs dienstdoende gemeenteambtenaren deden mee, boven op de balie, wat hilarische beelden opleverde. Het ging nergens over, maar wat hebben we daar ontzettend veel leuke reacties op gehad. Benieuwd of de gemeenteambtenaren zoiets vandaag de dag in Meierijstad ook nog zouden mogen. We gokken van wél. We kijken uit naar de volgende rage-in-komkommertijd. Voor nu houdt de Kraak-de-Kluis-actie de gemoederen in Sint-Oedenrode bezig.
Misschien zouden we een bepaald thema verder kunnen uitdiepen, of een praatje hoe het nu gaat met mensen die eerder in de krant hebben gestaan, dat soort dingen.
We moeten nu in ieder geval wel harder nadenken om de krant toch een zinvolle of in ieder geval creatieve invulling te geven. Misschien wat minder van dat eerste, en wat meer van dat tweede. Het is immers niet alleen lezersvakantie, maar óók een beetje leesvakantie.

Wil je reageren of uitleg over een ander onderwerp dat vanachter de schermen speelt? Stuur dan een mail naar redactie@demooirooikrant.nl