Jade (r) en haar dubbelpartner.
Jade (r) en haar dubbelpartner.

Rooise tennisster Nederlands Kampioen dubbelspel

Algemeen

Sint-Oedenrode / Hilversum - Afgelopen week vond in Hilversum het Nederlands Kampioenschap tennis voor jeugd plaats. De Rooise Jade Kluijtmans nam deel in de categorieën Meisjes Enkel t/m 16 jaar en Meisjes Dubbel t/m 16 jaar. In deze laatste categorie overklaste Jade met haar dubbelpartner Rixt van der Werff uit Beetsterzwaag het gehele deelnemersveld en ze werden met grote overmacht Nederlands Kampioen. In het enkelspel reikte Jade tot de laatste 16.

Het toernooi startte op dinsdag met het enkelspel. Aan het enkelspel mogen de 32 beste speelsters van Nederland deelnemen. Jade won haar eerste wedstrijd in 6-3, 4-6 en 6-2 van Frederique de Vries trof Jade een taaie tegenstander. De volgende ochtend om 10 uur wachtte de volgende tegenstander, de als derde geplaatste Sanne Schalekamp. Dit keer verloor de Rooise na een intense en spannende wedstrijd na 3,5 uur in drie sets.

Dubbel
Nog geen uur na deze slopende wedstrijd stond de eerste dubbelpartij op het programma. Aan de dubbel mogen alleen de acht beste koppels van Nederland meedoen. Met haar partner Rixt van der Werff vormt Jade een ijzersterk duo en bij beide leefde dan ook de overtuiging dat ze dit toernooi konden winnen. De eerste wedstrijd mochten ze meteen aan de bak tegen het temperamentvolle duo Renee van Bommel/Vanja Gudelj, dat als tweede was geplaatst. Renee en Vanja begonnen zoals verwacht fanatiek en braken gelijk in de eerste game. Het antwoord van Jade en Rixt bleef niet lang uit en met twee lovegames bogen zij de stand om naar 2-1 om vervolgens het tempo nog verder op te voeren en uit te lopen naar 5-1. Met 6-2 staken zij de set overtuigend in hun zak. Ook in de tweede set lieten zij er geen gras over groeien en in no time stond het opnieuw 5-1 en vervolgens 6-2.
In de halve finale tegen Rikke de Koning en Kiki Rijk, die vanwege het weer binnen werd gespeeld, stond het weer binnen no time 5-1. Even nog konden Rikke en Kiki terugkomen tot 5-4, maar verder lieten Jade en Rixt het niet komen: 6-4. In de tweede set liepen Jade en Rixt weer snel weg naar 5-1 en maakten het vervolgens af op 6-2.
Voor de finale werd een lange en spannende pot verwacht tegen Melissa Boyden en Eloise de Mooij. Maar daar wensten Jade en Rixt niet aan mee te werken. Via 0-1 werd het opnieuw 5-1 en 6-2. Ook in de tweede set stond het binnen de kortste keren 5-1. Deze keer lieten Jade en Rixt zelfs geen tweede game meer toe: 6-1 en het Nederlands Kampioenschap was binnen.

Blessureleed
Jade kan terugkijken op een geslaagd NK. Dat is vooral opvallend, omdat Jade in de periode november t/m juni voortdurend te kampen heeft gehad met diverse blessures: twee tennisarmen en daarna een zware knieblessure. Door een goede start van het seizoen stond Jade in november op de achtste positie van de Nationale Jeugdranglijst. Ondanks haar blessures is ze in die periode niet verder gezakt dan de vijftiende plaats en zodoende wist ze zich verzekerd van deelname aan het NK. Het kampioenschap is een mooie beloning, zeker ook voor haar trainer Mike Martin. In vijf weken tijd wist hij Jade klaar te stomen en het resultaat mag er zijn. Jade is ook veel dank verschuldigd aan haar trainingsmaatjes, die onder de meest extreme warmte bereid waren om met haar te sparren of haar in te spelen. Het kampioenschap is een mooi opsteker voor HTC Son, waar Jade traint en competitie speelt en voor TV de Kienehoef, waar Jade haar eerste schreden zette op de tennisbaan en clubtrainer en –icoon Cees van den Boer haar de eerste slagen leerde.