Afbeelding
Foto: Ger Brouwer

Bakkerij Sonnemans leeft nog steeds voort

Algemeen

Sint-Oedenrode - Rooienaar Ger Brouwer hing afgelopen week als toerist rond in de provincie Zeeland. Daar stuitte hij – al dan niet bewust – op bakkerij Sonnemans. Jawel, dezelfde naam als de bakkerij die vroeger in het centrum van Sint-Oedenrode bestond. Is er een link? Jazeker, het is van dezelfde familie. Daarom zijn in de Zeeuwse bakkerij nog relikwieën zichtbaar van de Rooise winkel.
 

Bijna honderd jaar geleden was er voor het grote gezin Sonnemans in Someren lang niet voor alle kinderen werk op de boerderij. Harrie ging naar Rooi en nam daar een bakkerij over. Ongeveer twintig jaar terug is zoon Martien er mee gestopt. Hij nam eerder al de bakkerij van zijn vader over. Hij woont nu nog boven de vroegere winkel/lunchroom waar nu Kruidvat in zit. In de kelder is alles nog intact van de bakkerij. De broer van Martien, Gerard, nam een toenmalige Sperwerwinkel in Burgh Haamstede (Schouwenduivenland) over en veranderde deze levensmiddelenwinkel in een nostalgische bakkerij.
Matthieu, die erg veel lijkt op Martien, heeft de bakkerij daarna overgenomen. Nu staan bijna zijn kinderen klaar om het stokje over te nemen. Voortaan is het een bakkerij/lunchroom en museum Sonnemans. In de verre omtrek bekend om zijn gebak en zijn Zeeuwse bolussen. In de lunchroom heeft hij oude tafels staan met glasplaten erop. Daaronder allerlei informatie of oude krantenknipsels. De winkel hangt vol met spullen dingen uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog, maar ook met informatie uit Sint-Oedenrode. Als er vakantiegangers uit Rooi langs komen, denken ze allemaal dat Martien hier de zaak naar toe heeft verhuisd, maar dat is dus niet zo. In de vakantieperiode staan de klanten (heel veel Duitsers) in hele lange rijen op hun beurt te wachten. Naast de bakkerij verkopen ze ook nog banketbakkersijs. De dochter van de eigenaar verkoopt eigen gemaakte juwelen en sieraden in de winkel. Dus komt u op Schouwenduivenland? Dan is een bezoek aan bakkerij Sonnemans de moeite waard.

Afbeelding