De vissers maken zich zorgen.
De vissers maken zich zorgen.

Vissen snakken naar zuurstof in 'Visdommel'

Algemeen

Sint-Oedenrode - De droogte, de hitte en de blakende zon houden ook Sint-Oedenrode in haar greep. De redactie van DeMooiRooiKrant dook het dorp in met allerlei vragen, want één ding is zeker; door het warme weer zijn veranderingen niet alleen voelbaar, maar ook zichtbaar.

Wij mensen zoeken met de hoge temperaturen van de afgelopen dagen het water op. Voor de vaste bewoners van het water, is het met hoge temperaturen ook behoorlijk afzien. Het water is met ruim 28°C veel te heet en het zuurstofgehalte was plaatselijk bijna nul. Bovendien staat het water bijna zestig centimeter lager dan normaal, dus op veel plaatsen is er geen water meer onder de buik voor de grotere vissen.

De penningmeester van de visclub, Alfons van Boxmeer, maakt zich behoorlijk zorgen over de toestand van de Visdommel. "Op de meeste plaatsen is het viswater normaal maar een meter diep. Nu het water door de hitte en droogte zo'n centimeter per dag zakt, is er op de diepste plaatsen nog maximaal veertig centimeter water beschikbaar voor de vissen. Dat water is behoorlijk warm geworden en bevat bovendien nauwelijks zuurstof. De laagste waarde die we hebben gemeten was 1,7% zuurstof, dat is echt veel te weinig".

Samen met de gemeente Meierijstad denkt de visclub na over maatregelen die mogelijk zijn om iets aan de erbarmelijke toestanden in de Visdommel te doen. Een actie die de afgelopen week is uitgevoerd, heeft in elk geval het zuurstofgehalte van het water alweer iets op weten te krikken. Met de waterton die de gemeente gebruikt om haar bomen en planten water te geven, is er zuurstof in het water gebracht. Dat heeft al wat verlichting gebracht, zaterdagochtend was het percentage zuurstof in het water licht gestegen. Met 16,8% was dat nog heel laag, maar voor de vissen toch net iets minder benauwd dan in de dagen ervoor.

"Gelukkig is er nog geen massale vissterfte", zegt Alfons. "We zijn als visclub dan ook heel blij met de hulp die de gemeente ons aanbiedt. Dat mag je gerust in de krant schrijven. Maar als het weer zo blijft als dat het de afgelopen weken was, dan zullen we toch nog andere maatregelen moeten treffen. Anders gaat het echt mis met de visstand in de Visdommel. Onze belangrijkste zorg is naast het zuurstof gehalte, het waterpeil. Daarvoor hebben we nog geen echt goede oplossing. De meest voor de hand liggende oplossing, namelijk water vanuit de stromende Dommel in de Visdommel te pompen, kent zo ook zijn nadelen. Het grootste is wel, dat het Dommelwater op dit moment volledig gezuiverd rioolwater is. Maar alles is beter, dan dat de vissen op het droge komen te liggen en massaal sterven".