Afbeelding

Stichting Koeveringse Molen wil nú spijkers met koppen slaan

Algemeen

Sint-Oedenrode - Zoals Don Quichotte streed tégen windmolens, zo strijdt Stichting De Koeveringse molen vóór een windmolen.

De Koeveringse molen, zoals die eeuwenlang (1299 –1944) heeft gestaan precies op het drie-dorpenpunt bij de Vlagheide. Na een rijke historie van 645 jaar, werd de molen in 1944 bij de bevrijding van Zuid-Nederland in brand geschoten en niet herbouwd. Het was een zogeheten standerdmolen, met fundamenten in zowel Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode.
Destijds bewust zo gebouwd om voor alle drie de gemeentes te mogen malen.
Voor de bouw is Adriaens Molenbouw uit Weert een professionele molenbouwer aangetrokken die met een team van betrokken vrijwilligers de bouw zal realiseren.
De symbolische betekenis van de molen is met de vorming van Meierijstad uiteraard alleen maar toegenomen. Daarom spant de Stichting Koeveringse molen zich al ruim tien jaar in voor het realiseren van de windmolen.
Destijds heeft de gemeente Veghel , via wethouder Jan Kerkhof een ton toegezegd, mits Sint-Oedenrode en Schijndel dit ook zouden bijdragen. Dit werd door de twee gemeentes jammer genoeg niet opgevolgd. Wel hielpen de Nederlandse Heidemaatschappij en landschapsarchitecten Arcadis belangeloos met het ontwikkelen en documenteren van de plannen. In 2013 stelde de provincie forse subsidies beschikbaar uit de pot 'Landschappen van allure'. Helaas voldeed de Koeveringse molen niet aan één van de criteria, die óók geldt voor de Nederlandse Molenstichting: die subsidie is bestemd voor restauratie of herbouw, maar niet voor nieuwbouw.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van komende week