De Wereldwinkel verdwijnt uit het Rooise straatbeeld.
De Wereldwinkel verdwijnt uit het Rooise straatbeeld.

Wereldwinkel draait deur op slot

Algemeen

Sint-Oedenrode - De vrijwilligers van de Wereldwinkel hebben zich al maanden mentaal kunnen voorbereiden op het sluiten van de zaak aan het Kofferen. Maar toen zaterdagmiddag het moment ook echt daar was, was het toch wel even slikken. "Een dubbel gevoel", zo verwoordt voorzitter Marianne Bruin – van Groningen het. Samen met vrijwilligster Tineke van Nunen trok ze de deur achter zich dicht.

In heel Nederland zijn de laatste jaren zo'n honderd Wereldwinkels gesloten omdat de omzetten kelderden. Dat was ook in Sint-Oedenrode het geval. Dat benoemde Bruin – Van Groningen nog in haar speech, gericht aan de vrijwilligers. Ze kwamen zaterdag tegen sluitingstijd samen in de winkel. "Ook wij dreigden verlies te gaan draaien en dan kun je beter stoppen dan het te lang door laten gaan", voegde ze er aan toe. Die ochtend maakten degenen die de winkel openden een symbolisch moment mee. Het luik ging maar niet open. Dus moesten de klanten via een zijingang binnen. Onder hen enkele vaste klanten die de mensen van de Wereldwinkel kwamen bedanken.
Een bedankje is wel op zijn plaats, want tientallen vrijwilligers hebben zich jarenlang ingezet voor eerlijke producten. Wat de Wereldwinkels landelijk in ieder geval bereikt hebben, is dat voortaan ook supermarkten een aanzienlijk assortiment fairtrade-producten in de schappen hebben gelegd.