Afbeelding
Foto: Anne Marie van de Meulengraaf

5 Tips tegen fruitvliegjes

Algemeen

Met dit warme weer vieren fruitvliegjes massaal feest in de keuken en rond de fruitschaal. Het zwermt dan ook van de adviezen en middeltjes om ze te bestrijden. Milieu Centraal zet 5 tips op een rij om fruitvliegjes te voorkomen. 

1. Gebruik geen schoonmaakmiddel met fruitgeur
Een schoon aanrecht, eettafel en kookplaat helpen om fruitvliegjes buiten te houden, maar gebruik geen schoonmaakmiddel met fruitgeur zoals citroen: daar houden fruitvliegjes juist van! Kies liever eucalyptus, lavendel of wat neutraals. Laat geen vieze vaat staan en pak elke dag een schoon aanrechtdoekje.

2. Eet fruit op tijd op
Fruitvliegjes houden van fruit dat begint te rotten. Vers, gaaf en hard fruit laten ze links liggen. Zorg dus dat fruitvliegjes niks te snacken krijgen: eet fruit op tijd op. Van fruit dat op moet, maak je een heerlijke smoothie of moes voor in de yoghurt. Laat vooral geen overrijp fruit of fruit met beurse plekjes op de fruitschaal liggen.

3. Doe etensresten en gft buiten in de groene bak
Gooi je etensresten in de gft bak buiten. Heb je een klein bakje op het aanrecht waarin je etensresten en schillen verzamelt? Leeg die dan een paar keer per dag in de grote bak. Zet je gft-bak op een koele plek (uit de zon) en laat je gft-bak legen zodra het kan.

4. Schrik ze af met kruiden
Net als de meeste andere insecten houden fruitvliegjes niet van sterke, kruidige geuren, zoals lavendel, basilicum, salie, dille, knoflook en kruidnagel. Zet daarom kruidenplantjes naast je fruitschaal of leg een paar teentjes knoflook, een takje lavendel of kruidnagels tussen het fruit.

5. Waai de fruitvliegjes weg
Zet een paar ramen of deuren tegen elkaar open. Fruitvliegjes houden namelijk niet van tocht.

Supersnelle voortplanting
Fruitvliegjes planten zich heel snel voort: eitjes groeien in 8 tot 11 dagen uit tot een volwassen fruitvlieg. Daardoor zijn ze trouwens erg gewild bij onderzoekers. Voor de mensen zijn ze vooral irritant. Gelukkig kun je zelf het een en ander doen om ze te voorkomen. Als je al overlast hebt van fruitvliegjes, dan verdwijnen ze vanzelf als je bovenstaande tips toepast en er voor zorgt dat de vliegjes niets te eten hebben.

Kijk ook op www.milieucentraal.nl/fruitvliegjes