Afbeelding
Foto: Henri van Weert

Roois Landschap helpt insecten een handje

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het gaat beroerd met onze bijen, hommels, vlinders, vliegen, kevers en alle andere insecten en kriebelbeestjes. Tweederde is al verdwenen. Daarom moeten wij, waar het maar mogelijk is, de insecten een handje helpen. Dat kan al in onze tuinen door, in plaats van plavuizen, bloembedden aan te leggen. Ook een bloembak op een balkon draagt al zijn steentje bij.

Bijen, hommels en vlinders hebben bloemen nodig, die voor nectar en stuifmeel zorgen en diezelfde bloemen hebben de bijen en vlinders nodig voor hun bestuiving en voortbestaan.
Ook voor het Roois Landschap is er werk aan de winkel. Op zo'n 40 are heeft de stichting voor het vierde achtereenvolgende jaar stroken met bloemenmengsels ingezaaid, waar hommels, bijen, vlinders, andere insecten en kleine zoogdieren van kunnen profiteren. De stroken kun je vinden bij Nijnsel, langs de Sonseweg en langs de Dommel bij de Knoptoren.
Helaas werken dit jaar de weersomstandigheden niet bepaald mee. Door langdurige droogte komen de planten maar heel slecht op. Waar vorig jaar een bloemenpracht en een lust voor het oog te bewonderen was, valt er nu heel wat minder te genieten. Maar de hoop is gevestigd op de komende regenval; ook al zal een gezin met vakantievierende kinderen daar anders over denken. Een flinke plens regenwater kan nog veel goed maken.
Om de lezers van dit artikeltje een nostalgisch beeld voor te schotelen van de bloemenpracht van vorig jaar, bijgevoegd een foto, gemaakt door Henri, de fotograaf van het Roois landschap. Voor meer informatie mail rooislandschap@gmail.com