Afbeelding
Foto: Jos van Nunen

In de bres voor alle sporters (deel 2)

Algemeen

Sint-Oedenrode - In de gemeente Meierijstad zijn bijna 50.000 mensen op de een of andere manier met sport bezig. Ongeveer de helft van hen is lid van een of meer van de honderdvijftig sportverenigingen die de gemeente telt. Om de belangen van al die sporters bij de gemeente goed te kunnen behartigen is er de 'Sportraad Meierijstad'. In deze sportraad zijn elf mensen actief, twee van hen zijn de uit Rooi afkomstige Ad van Acht en Robert Barclay. DeMooiRooiKrant sprak met hen.

Vereniging moet sociaal middelpunt blijven
Op de vraag aan Robert Barclay wat hij aan het einde van zijn zittingsperiode in de sportraad als mijlpaal zou willen zien, hoeft de Rooienaar niet lang na te denken. "Dat is het versterken van het sport- en verenigingskllimaat. Je ziet steeds vaker dat mensen op individuele basis gaan sporten. Ze kopen een fiets of loopschoenen en gaan sporten. Daarmee komt echter de sociale cohesie in het geding. Vroeger speelden de kerk en het dorpscafé of buurthuis deze rol, ik zou het mooi vinden als sportverenigingen deze rol naar zich toe zouden trekken. Je ziet dit nu al gebeuren in kleine kernen, waar de voetbal- en korfbalvereniging deze rol al vaak onbewust hebben.
Verder hoopt Barclay dat naast de groei naar een (sociaal) veilig sportklimaat, die momenteel plaats vindt, er een doorgroei naar ook een positief sportklimaat ontstaat. Hoe gaan mensen met elkaar om, hoe gaan de intermenselijke relaties binnen en tussen verenigingen zich de komende jaren ontwikkelen.

Sport voor iedereen toegankelijk houden
Voor Ad van Acht is zijn zittingsperiode in de sportraad zeker geslaagd, als sport voor iedereen toegankelijk zou zijn. "Daarmee bedoel ik niet alleen dat de sport voor mensen met een beperking toegankelijk moet worden, iets dat momenteel al goed in ontwikkeling is. Je ziet dat al steeds meer verenigingen een G-team opstellen en met dat team ook deelnemen aan de G-competitie. Maar toegankelijkheid gaat voor mij verder. Ook mensen en vooral kinderen uit gezinnen die het financieel wat minder breed hebben, moeten aan elke sport deel kunnen nemen. Als we als sportraad ook daaraan een bijdrage kunnen leveren, dan zou ik dat heel mooi vinden."

Lees verder in DeMooiRooiKrant van komende week