Afbeelding

Achter de schermen

Algemeen

Sint-Oedenrode - Wat er vóór de schermen van de krant gebeurt leest iedereen. Wat er áchter diezelfde schermen gebeurt weten alleen ingewijden. Terwijl dat eigenlijk best vaak dingen zijn, die meer lezers interesseren of zouden moeten weten, bedachten wij ons als redactie. Natuurlijk gaan we niet helemaal met de billen bloot, maar er blijft genoeg over dat we met onze lezers willen delen.

Rechtszaken
Er zijn legio rechtszaken waarbij burgers, instanties en/of overheden uit Sint-Oedenrode zijn betrokken. Veruit de meeste daarvan zijn openbaar. Rechtszaken tussen burgers en overheid (gemeente), het zogeheten publiekrecht, komen regelmatig in de krant. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de megastal in Nijnsel. Daarbij worden ook 'man en paard' (in dit geval: varken) genoemd. Waarom? Omdat er een publiek belang mee is gemoeid, én de gemiddelde lezer hier ook in is geïnteresseerd. Iedereen begrijpt dat we daar als krant niet omheen 'kunnen', al was het maar omdat andere media daar ook in duiken en wij behalve advertenties ook nieuws brengen.
Bij strafzaken ligt het allemaal gevoeliger. Als een Rooienaar wordt verdacht of veroordeeld, komt dat toch vaak in de krant. Waarom? Dat is wat lastiger uit te leggen. De publieke interesse en eventuele onrust bij het vergrijp, het veiligheidsgevoel, het rechtvaardigheidsgevoel, de wetenschap dat iemand die de wet overtreedt wéét dat hij daarmee ook publiciteit riskeert en tot slot natuurlijk de vrijheid van drukpers. In zo'n geval worden er geen (volledige) namen vermeld. Overigens weet 'het dorp' bijna altijd wel over wie dat gaat en anders kunnen ze dat vaak vinden in de sociale media..
Dan heb je ook nog geschillen tussen burgers onderling, al dan niet zakelijk, het zogeheten privaatrecht. Ook dat ligt altijd gevoelig, al hangen sommigen dat aan de grote klok en belanden bijvoorbeeld bij de Rijdende Rechter. Half Nederland smult ervan, en er zijn ook legio mensen die geërgerd door-zappen omdat ze vinden dat je de vuile was binnen moet houden. Ook al denken de betrokkenen er heel anders over, dat vinden ze privé, dat willen ze niet weten.
Ons vorige thema in deze rubriek had als titel 'afwegingen' en toevallig speelde tegelijkertijd het geschil over cafetaria De Mèrt en de publicatie van de rechtszaak. Daarover hebben we ook volop afwegingen gemaakt. Het argument om er geen aandacht aan te besteden was, dat het een privéaangelegenheid was, waarmee bovendien niet alle betrokkenen in de krant wilden staan. Voor ons woog dat uiteindelijk niet op tegen de argumenten om dat wél te publiceren.
Want hoe privé de situatie van de ene kant was, zo publiek was hij tegelijkertijd ook. Half Rooi wist wat er speelde, er werd volop gespeculeerd. Een verslag van de rechtszaak zou die speculaties kunnen beperken tot de feiten, plus de mening van de betreffende rechter. De ene betrokkene heeft de publiciteit gezocht met zijn plannen voor de overname, de andere heeft de publiciteit geriskeerd door een rechtszaak aan te spannen. Want die was openbaar. Binnen die vier muren zijn in het openbaar ook uitspraken gedaan, die we bewust buiten het verslag hebben gelaten. Onze insteek was: informatie, niet sensatie. Zelfs de taxatiewaarde van het pand, in het openbaar genoemd, hebben we achterwege gelaten omdat het ons inziens niets afdeed aan het principe waar het om draaide. Als MooiRooikrant zijn we dol op mooi nieuws, maar als het ergens schuurt willen we dat ook in de krant. Een kritiekloos weekblad met uitsluitend advertenties en gladde teksten is een sufferdje.        

Wil je reageren of uitleg over een ander onderwerp dat vanachter de schermen speelt? Stuur dan een mail naar redactie@demooirooikrant.nl