Afbeelding

Bijzondere bomen in Rooi

Algemeen

Sint-Oedenrode ligt in een boomrijke omgeving. Tussen al deze verschillende bomen bevinden zich bijzondere exemplaren. Dit kunnen zeldzame soorten zijn, bijzondere snoeivormen of bomen die op zichzelf heel opvallend zijn of karakteristiek voor deze omgeving. Als die bijzondere bomen meer dan 80 jaar oud zijn kunnen ze onder voorwaarden worden opgenomen in de landelijke lijst van monumentale bomen. Stichting Het Roois Landschap is bezig met een inventarisatie van bijzondere bomen in Rooi en wil u in deze serie kennis laten maken met enkele daarvan.

De Marilandicapopulier (Populus x canadensis 'Marilandica')
Marilandicapopulieren waren tot zo'n halve eeuw geleden de meest voorkomende populieren in de omgeving van Sint-Oedenrode. Het is geen wilde populierensoort maar een kloon, om precies te zijn een kruising tussen de inheemse Zwarte Populier en een Amerikaanse populierensoort. De vroegste van deze kruisingen zijn spontaan ontstaan in Frankrijk, nadat daar Amerikaanse populieren werden aangeplant. Rond 1750 werd de eerste van deze hybriden in productie gebracht onder de naam Populus x canadensis 'Serotina'. Mogelijk is de Marilandica aan het begin van de 19e eeuw in Nederland ontstaan als kruising tussen de Serotina en de Zwarte Populier. Helemaal zeker is dat niet, evenmin is duidelijk waarom deze is vernoemd naar de Amerikaanse staat Maryland. Hoe dan ook, in Nederland worden al deze kruisingen Canadapopulier of in het Brabants Kanidas genoemd. De Marilandica staat daarnaast ook nog bekend onder de naam Brabantse Staander. De oudste en dikste Marilandica van Nederland staat echter niet in Brabant maar aan de IJssel, bij het IJsselhotel in Deventer. Deze is mogelijk in 1822 geplant en heeft een omtrek van 6,58 meter bij een hoogte van 35 meter.
In de 19e eeuw kwam de Canadapopulier in onze omgeving als geroepen. Op de vochtige zandgronden bleek deze uitstekend te groeien, waarbij ook het voorpootrecht een belangrijke rol speelde. Op basis daarvan mochten grondeigenaren op de aanliggende gemeenschappelijke gronden of langs de wegen bomen telen die ze zelf mochten oogsten. De Canadapopulieren werden belangrijke vormers van het landschap in de Meierij en de klompen die ervan werden gemaakt leverden een grote bijdrage aan de werkgelegenheid.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van deze week