Afbeelding
Foto: Hanka van de Ven

Foto van de maand

Algemeen

Sint-Oedenrode - Einde juni vond de laatste clubavond plaats van FotoclubRooi voor de zomervakantie. De eerstkomende clubavond is pas weer begin september. Intussen loopt de buitenexpositie bij de Helden van Kien gewoon door. Pas eind augustus of begin september, de exacte datum ligt nog niet vast, wordt die afgebroken. In het weekend van 13 en 14 oktober exposeert onze club weer in het kader van het Fotofestijn.

Door: Hans Vervloed

Op de laatste clubavond van dit seizoen verraste Hanka van de Ven de clubleden met bijgaande foto. Degenen die haar werk kennen, weten dat zij haar onderwerpen altijd dicht bij huis zoekt. Dat is niet haar zwakte, maar juist haar kracht.

Voor de foto heeft zij in een glazen bak (vaak een accubak genoemd) zeepsop aangemaakt en er vervolgens een bloem in gelegd. Op het moment dat de bloem ver genoeg in de bak was gezonken heeft ze die door de glazen wand van de bak gefotografeerd. Door de lichtbreking in het glas en het water is de bloem niet helemaal scherp en krijgt die een soft-focus effect. Intussen komen de kleuren van de bloem subtiel terug in een groot aantal zeepbellen. De zeepbellen zelf lijken naar boven te vervagen tot een soort wolkendek. Een plaatje dat niet gauw verveelt en dat menigeen wel een paar jaar "boven de bank" wil hangen. Hanka bewijst hiermee weer dat je geen verre reizen hoeft te maken om een mooie foto te maken.

Tip. Het is weer vakantietijd en voor velen is dat de tijd waarop de camera weer eens uit de kast en de tas komt. Natuurlijk legt iedereen die foto's maakt de mooie herinneringen aan de vakantie vast. Maar als je een plaatje wilt schieten dat ook voor anderen de moeite van het bekijken waard is moet je vooral goed bepalen wat je vastlegt. Al is de foto duizenden kilometers ver van huis genomen, dan nog is die niet altijd voor een willekeurige toeschouwer een interessante foto. Wil je met iets aparts thuiskomen, maak dan, als het kan, van één onderwerp meerdere foto's vanuit verschillende hoeken {ga eens flink door de knieën!) of bij verschillend licht. Kies later thuis de beste uit en laat er een vergroting van maken. Ik wens iedereen een goede vakantie toe en veel fotoplezier!

Afbeelding