Afbeelding

Achter de schermen

Algemeen

Sint-Oedenrode - Wat er vóór de schermen van de krant gebeurt leest iedereen. Wat er áchter diezelfde schermen gebeurt weten alleen ingewijden. Terwijl dat eigenlijk best vaak dingen zijn, die meer lezers interesseren of zouden moeten weten, bedachten wij ons als redactie. Natuurlijk gaan we niet helemaal met de billen bloot, maar er blijft genoeg over dat we met onze lezers willen delen.

Afwegingen
Afwegingen, wie maakt ze niet? Dagelijks? Om te beginnen met welk been je uit bed stapt? Of doe je dat op de 'automatische piloot'? De meeste afwegingen die we als redactie maken kun je wel raden, daar gaan we onze lezers niet mee vervelen. Maar er zijn ook best veel afwegingen waar je misschien niet bij stilstaat.

Een krant is niet van elastiek, of hij nou van papier is of digitaal. Bij een groot aanbod van kopij moeten we bijvoorbeeld soms van 36 naar 48 pagina's. Die moeten dan wél vol!

Wat moét deze week mee, bijvoorbeeld een nieuwsbericht? Een advertentie? De laatste gelegenheid voor een aankondiging? Een andere toegezegde plaatsing? Welk onderwerp trekt veel lezers, en wat niet? Allemaal afwegingen voordat de krant naar de krantenopmaak gaat. Die weet daar wel een mouw aan te passen en de rest wordt doorgeschoven naar een volgende editie.
Wáár gaan we komende week een kijkje plus eventueel foto's nemen? Verwachten we voorpaginanieuws? Hoe lang mag dat artikel worden? Moeten we een halve pagina gereserveerd houden? Wie van onze redacteuren is geknipt voor die klus of – heel simpel – beschikbaar?   

Tot zover de wekelijkse routine. Maar daar komt nog van alles tussendoor.

Zo krijgen we regelmatig inzendingen voor de rubriek Lezerspodium. Welke inzendingen plaatsen we, en welke niet? We zijn niet flauw met de inhoud daarvan maar om het te plaatsen moet het in onze ogen wel iets toevoegen, of mensen aan het denken zetten. Een klacht over bijvoorbeeld de gemeente of een instantie zullen we niet zomaar plaatsen. Daar zal minstens een verhaal in moeten zitten dat verder gaat dan dat van één boze klant. Nóg voorzichtiger zijn we met inzenders, die via onze krant willen communiceren met een ander persoon.   

Met de politiek is het vooral tegen verkiezingstijd druk met het maken van afwegingen. Als fractie A ons bestookt met veel als persbericht vermomde verkiezingspropaganda maken wij daar een selectie uit. Als ze ons ook buiten verkiezingstijd goed op de hoogte houden, is dat een pré. Worden bij het persbericht halve of hele onwaarheden verkondigd, plaatsen we ze met een naschrift redactie. Dat laatste is bij de gemeenteraadsverkiezingen voor Meierijstad ook daadwerkelijk gebeurd. Indien nodig, korten wij persberichten in en doen andere tekstuele aanpassingen, zolang dat geen afbreuk doet aan de inhoudelijke boodschap. Als fractie B spreekt van een succes, vragen wij naar de feiten waarop dat is gebaseerd. Als die ontbreken of niet overtuigen, maken wij van dat 'feit' een mening. Zo komen we er altijd wel uit.

Wil je reageren of uitleg over een ander onderwerp dat vanachter de schermen speelt? Stuur dan een mail naar redactie@demooirooikrant.nl