Afbeelding
Foto: jozzy78@gmail.com

Tegenslag voor VDZ Racing

Sport

Sint-Oedenrode - Afgelopen zaterdag werd in de omgeving van Hardenberg de Vechtdal Rally verreden, een mooi compact evenement met drie verschillende klassementsproeven. Roel van der Zanden en Ilse van de Sande hebben ondanks tegenslag meer dan keurige tijden laten zien en behaalden een achtste plaats algemeen, met enkele sensationele tijden ten opzichte van de andere Evo's.

Op de eerste (van 8) klassementsproef opende het team gelijk met een derde tijd bij de Evo's op twee seconden van Ad Smits en navigator Arie Boertje die deze wedstrijd weer de Evo X'en aanvoerden, samen met de Deense equipe Steen Andersen en Mie Aagaard Johansen. Het verschil met Lambert Parren en John Coumans was al meteen vier seconden in het voordeel van VDZ Racing. En dat terwijl Roel en Ilse achteraf nog toegaven dat er nog wel wat harder gereden had kunnen worden… Op de tweede proef sloeg in de laatste fase het noodlot toe, er kon niet meer geschakeld worden en de auto zat vast in de vierde versnelling. Roel heeft 'm nog teruggekregen in de derde versnelling waarna de derde klassementsproef puur overleven was om de auto terug te krijgen op de service.
Dat lukte maar het klassement was natuurlijk gezien. Nu was het echter aan de monteurs om de auto in een half uur weer werkend te krijgen. Er werd met man en macht aan gewerkt en het probleem werd al snel gevonden en dus ook opgelost. Vanaf dat moment was de strijd met de andere Evo's weer als vanouds. Waar dit jaar vooral als leerjaar met de Evo stond ingepland begint de snelheid steeds indrukwekkender te worden. Dit werd meteen tentoongespreid door het team op de vierde klassementsproef waar meteen alle Nederlanse equipes met een Evo X versloeg en de vraag of de auto weer functioneerde glansrijk werd beantwoord. Op de resterende proeven zat het team continue in de top 5 afgezonderd van de (korte) zesde proef.
De zevende klassementsproef luidde het einde in van Smits en Boertje, waardoor VDZ Racing op de laatste proeven keurige tweede plaatsen behaalde. Achteraf werd er wel eens gedacht "wat als…" maar zeker in de autosport geldt dat gezegde gewoon niet. Je bent en blijft afhankelijk van de techniek en het kan ondanks alle voorzorgsmaatregelen natuurlijk een keer fout gaan. Het teamwork tijdens de beslissende service was bewonderenswaardig en dat maakt het ook zo'n geweldige teamsport. Nadat de monteurs hun kunstje hadden gedaan werd er op de rallypaden het juiste antwoord gegeven door Roel en Ilse.