Afbeelding
Foto: Bas van Turnhout

Is dit mijn zestigste column voor DeMooiRooikrant?

Algemeen

Sint-Oedenrode - Iedere inwoner van Rusland is begonnen als Russisch ei. Pygmeeën leven korter. En als een vrouw overgeeft dan noemt ze namen van Ikeameubels. Ja, beste lezer, soms kom je tot de meest verrassende inzichten. In limonade zit geen citroen maar smaakstof, hoorde ik van de week.

Vanaf dat moment ben ik afwasmiddel gaan drinken. Ho ho, niet dat ik alles voor zoete koek slik. Nee, verre van dat. Bij alles wat ik lees en hoor, vraag ik me wel degelijk af of het allemaal wel klopt. Ging Michael Jackson inderdaad steeds slechter dansen naarmate hij blanker werd? Is Hugo de Groot wel in een boekenkist uit kasteel Loevestein ontsnapt? Ik kan dat niet meer controleren. Ik zou nu zeggen: via de achteruitgang van de souvenirshop kon hij zo naar buiten lopen, toch? Ja joh, die historici kunnen zoveel zeggen!

Zo zit dat ook met het nieuws in deze weekkrant. Bij veel berichten heb ik zo mijn twijfels. Vooral als er cijfers in voor komen. Waren er in Zijtaart inderdaad 550 ouderen op een jongerendag, en geen 554 of 556?Geen idee. Vangt de Schijndelse harmonie Sint-Cecilia inderdaad 20 keer meer subsidie dan jullie Nos Jungit Apollo?

Vorige week vrijdag werd de zestigste AED geïnstalleerd in Sint-Oedenrode, zo lees ik. Dat gebeurde blijkbaar bij wooninitiatief Kamille, hartje Kienehoef Noord. Wel handig om die defibrillator in het hartje te plaatsen. Piet van Rooij, voorzitter van Rooi Hartsafe zei heel toepasselijk: "We hebben nog enkele grijze plekken in Rooi en daarvan was dit er een". Helemaal goed Piet, zoek vooral de grijze plekken, daar vallen ze bij bosjes. Maar ik vraag me wel af, waarom de plaatsing van defibrillator nummer 60 in het nieuws kwam. Waren ze indertijd nummer 50 vergeten? En was het wel nummer 60? Ik kan het niet controleren.

Weet je waar me dit aan doet denken? Aan dat inbraakalarm van Modewinkel Muller op de Markt. Afgelopen wekend ging dat af en meteen stond de hele zaak vol rook. Of er inderdaad iets gestolen was en wat dan precies, kon men niet zeggen … vanwege de rook. Tja …