Afbeelding

VDZ Racing zet stijgende lijn door

Sport

Sint-Oedenrode - Afgelopen vrijdagavond en zaterdag werd de ELE Rally weer verreden in de regio Helmond en Eindhoven. Met de eerder getoonde potentie was VDZ Racing, met Roel van der Zanden en Ilse van de Sande, vastberaden om hier de volgende stap te zetten met de Mitsubishi Evo X. Na veertien klassementsproeven en een prachtige wedstrijd werd de auto op een keurige achtste plaats algemeen over het finishpodium gereden.

Op de eerste proef had het team pech met een lekke band maar bleef het tijdverlies enigszins beperkt. Op de volgende twee proeven tot de service werd ietwat behouden gereden zodat er geen grote risico's genomen hoefden te worden. Vooraf aan de rally was reeds door enkele favorieten voor de eindzege en de organisatie gemeld dat de vrijdagavond wel eens een beslissende etappe zou kunnen worden. Na een check op de service waarin alles weer OK werd bevonden zette het team door op de volgende drie proeven waarin het tempo behoorlijk werd opgeschroefd. Dit leidde tot een dertiende plaats algemeen vrijdagavond, wat gezien het deelnemersveld allesbehalve een slechte prestatie was.
Op zaterdag werd het tempo van vrijdagavond weer opgepikt en noteerde het team mooie doorkomsten op het onverhard bij Wintelre wat resulteerde in een prachtige achtste tijd. Qua concurrentie zat de wedstrijd al vrij snel op slot, met Lambert Parren en John Coumans die iets snellere tijden lieten noteren dan Roel en Ilse, die op hun beurt weer sneller waren dan Gerard Tijink en Tim Rietveld. In de laatste boucle werd dus een scratch behaald op KP Sint-Oedenrode. Zo was er toch nog iets te juichen voor de Rooise rallyfans, die op de eerste keer Sint-Oedenrode nota bene Mats van den Brand en Eddy Smeets uit zagen vallen, en daarmee een sensationeel debuut in de R5-categorie niet kon bekronen met een zeer verdiende tweede plaats algemeen. "We hebben weer wat stappen gezet en dat voelt natuurlijk goed", vertelt Roel. "De achtste plaats algemeen is ons beste resultaat tot nu toe in een grote Nederlandse rally, wat dus ook veel belooft voor de toekomst."