Afbeelding

'Ik wil het de bewoners zo fijn mogelijk maken'

Human Interest

Sint-Oedenrode - Er is een enorm personeelstekort in verschillende takken van de zorg in ons land. In onder andere verzorgingshuizen, ziekenhuizen en de thuiszorg zijn vele openstaande vacatures en er is een grote vraag naar verzorgenden en verpleegkundigen om deze te vervullen. Hoe komt dat nu eigenlijk? Het imago van billenwassen en eten serveren is allang niet meer van deze tijd, maar hoe ziet een baan in de zorgsector er dan wel uit?

Daniëlla van Boxtel (28) werkt sinds februari van dit jaar op een afdeling met dementerenden ouderen in Odendael. "Ik heb op verschillende afdelingen in de zorg gewerkt, om mij zo breed mogelijk te oriënteren. Vanuit daar heb ik ervaring opgedaan in de thuiszorg en hospice, maar al snel merkte ik dat de doelgroep PG (psychogeriatrische zorg) toch echt mijn afdeling is. Ik houd van uitdaging en ik heb het hier goed naar mijn zin.

Met mijn team zorg ik voor een groep van tien bewoners. Wij zorgen voor het huishouden, de medicatie en de voeding. Daarnaast plannen wij afspraken met bijvoorbeeld de huisarts, de fysio- en ergotherapeut en wij observeren het gedrag van onze bewoners. Iedere mens is anders, net zoals de behoefte van iedere persoon verschilt. De een heeft meer hulp nodig dan de ander en doordat communiceren steeds moeilijker wordt, is het belangrijk om het gedrag goed in de gaten te houden. Doordat je dagelijks met dezelfde mensen aan het werk bent, leer je iedere bewoner steeds beter kennen en dat zorgt ervoor dat je passende zorg kunt bieden."

Lees verder in DeMooiRooiKrant van woensdag