Afbeelding

Rooienaar wint Europees kwalificatietoernooi waterpolo

Algemeen

Sint-Oedenrode - Rooienaar Julian van Oorschodt heeft met Jong Oranje het EJK kwalificatietoernooi voor Waterpolo in Bulgarije gewonnen.

Na een lange en intensieve voorbereidingsperiode was het 10 mei dan eindelijk zover; de start van het EJK kwalificatietoernooi in Burgas (Bulgarije). Daar kon een ticket verdiend worden voor de Europese JeugdKampioenschappen in Minsk (Wit-Rusland) van 26 aug – 2 sept. De spelers hadden niet alleen een zeer intensieve, maar ook een spannende voorbereidingsperiode achter de rug. Na de vele trainingen in Zeist gingen uiteindelijk vijftien jongens mee op trainingsstage in Barcelona, een week voordat er werd afgereisd naar het EKT. Uiteindelijk werden daaruit dertien spelers geselecteerd die meegingen naar Bulgarije. Onze dorpsgenoot Julian werd beide keren geselecteerd. De verwachting was dat deze zeer jonge ploeg (het merendeel is nog maar 17 jaar oud) een pittige klus te wachten zou staan.
Op vrijdag 11 mei mocht Oranje het spits afbijten tegen gastland Bulgarije in de spiksplinternieuwe en eerder die dag officieel geopende Slaveikov ZwemArena. In dit openingsduel werd thuisland Bulgarije eenvoudig met 4-18 aan de kant geschoven. Het tweede duel van de Nederlandse waterpolomannen op zaterdag leverde geen winnaar op. Georgië werd op 7-7 gehouden. Oranje kwam op 2-0 voor, maar daarna nam Georgië het initiatief over en liep uit naar 3-6. De Oranjeploeg knokte zich gedurende de vierde periode langszij en kwam zelfs op 7-6. Op iets meer dan een minuut voor het einde maakte Georgië gelijk door een overtalsituatie binnen te schieten. 7-7 werd de eindstand.
Op dag drie moest Oranje tot het uiterste gaan. Halverwege keek de ploeg tegen een 3-1 achterstand aan. Net als in de wedstrijd van zaterdag tegen Georgië, knokte Nederland zich terug. Eind derde periode was de achterstand weggepoetst en stonden de ploegen weer met 3-3 gelijk. In het laatste kwart kwam Duitsland nog wel op 4-3, maar uiteindelijk pakte de ploeg met 4-5 de volledige winst. Met dit aansprekende resultaat eindigde Nederland als groepswinnaar in de poule, nog voor Georgië.
Tot eind augustus wordt de hele zomer hard doorgetraind in Zeist door de Jong Oranje o19 ploeg en volgt er in augustus nog een toernooi in Georgië. Daar blijft het niet bij voor Sint-Oedenrode, want ondertussen bereiden de waterpolomannen van Jong Oranje O15, waaronder Julian's broer Manuel, zich voor op het officieuze WK. Van 8 – 12 augustus volgt het spannende evenement in Belgrado (Servië).


Afbeelding