Afbeelding
Foto: Frans Mabesoone

Vriendelijke mensen, hitte en kou

Algemeen

Sint-Oedenrode - De fietsende zwagers Jo Verbakel en Ben van Oorschot trokken de laatste jaren vaak met elkaar door verschillende gebieden in Europa. Dit keer namen ze meer fietsvrienden mee.

Afgelopen meivakantie fietsten de Rooienaren met Dick Swinkels, Jan Smits en Frans Mabesoone de Hispania route, een tocht door Spanje. Van Malaga in het zuiden tot aan Pau in Frankrijk. "Een prachtige reis door een zeer afwisselend landschap", zegt Jos, nog steeds onder de indruk. Spanje kent vele bergen waarvan de meeste van oost naar west lopen. Al reeds bij Malaga aan de kust klommen ze al snel naar zo'n 1000 meter. Het was even wennen, ook aan de warmte. De eerste dagen fietsten ze door uitgestrekte olijfboomgaarden. De bebouwing was er schaars en ze kwamen weinig dorpjes tegen. Er zijn fietspaden aangelegd op oude spoortrajecten. De mannen genoten van de rust en de natuur.
Jo: "We doorkruisten de Sierra Morena, een uitgestrekt bergmassief met steile hellingen waar nauwelijks bewoning is en slechts enkele wegen. Er leven nog beren en wolven. Het is het land van Calatrava, waar de roman van Don Quijote werd geschreven en waar de windmolens staan die hij bevocht; het waaide er de hele dag. In Belmonte bezochten we het prachtig bewaarde kasteel, een van de velen op onze tocht. Het werd stilaan kouder en overdag waaide het ronduit fris met zo nu en dan regen en veel bewolking. Over het algemeen zijn de wegen er goed en de Spanjaarden beleefde chauffeurs." De fietsmakkers staken de Taag over, een bescheiden rivier, maar die uiteindelijk uitmondt in zee bij Lissabon. Ook de Ebro staken ze over, de Pyreneeën lieten zich in de verte al zien.

Via de bedevaartsplaatsen Sangüesa en Xavier fietsten ze door naar het prachtige dal van de Roncal. Vol goede moed begonnen ze aan de beklimming van de Col de Pierre Saint Martin, de imposante bergpas naar Frankrijk. Vlak onder de top moesten ze door hevige sneeuwval en bijtende kou hun poging staken. Ze kwamen weer op temperatuur in een klein barretje waar ze het einde van hun tocht bezegelden. "Wat een prachtige tocht door een van Europa's mooiste gebieden. Vriendelijke mensen, hitte en kou, maar met warme herinneringen", besluit Jo tevreden.