Afbeelding
Foto: Henri van Weert

Bijzondere bomen in Rooi

Algemeen

Sint-Oedenrode - Al sinds de oprichting in 1998 maakt Stichting Het Roois Landschap zich sterk voor het behoud en waar nodig herstel van het fraaie landschap in Sint-Oedenrode. Hiertoe behoort ook de zorg voor de vele bijzondere en monumentale bomen, zowel in de dorpen als in het buitengebied. In een aantal afleveringen willen wij u kennis laten maken met enkele van de meest bijzondere exemplaren.

De Paardenkastanje (Aesculus hippocastanum)
De Paardenkastanje is een opvallende boom in ons landschap, met name in de lente wanneer de maar liefst 20 centimeter grote bloemen tevoorschijn komen. De bloemen staan rechtop in de boom als de kaarsen in een kerstboom. Het meest aangeplant is de wit bloeiende vorm met de Latijnse naam Aesculus hippocastanum , maar er zijn ook variëteiten met rode of gele bloemen.

De glanzende vruchten van de Paardenkastanje zijn voor de mens niet eetbaar omdat er een gifstof en bitterstoffen in zitten die ervoor zorgen dat eten van de vrucht leidt tot braken. De boom is dan ook in het geheel niet verwant met de wel eetbare Tamme Kastanje (Castanea sativa).

Lees verder in DeMooiRooiKrant van deze week