Afbeelding
Foto: Bart vd Heijden

Rechter: Gemeente moet huiswerk Megastal overdoen

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het is achteraf altijd makkelijk praten, maar de eerste uitspraak van de bestuursrechter in de rechtsgang van de Megastal was voor velen niet verrassend. We citeren uit onze opinie van 28 juni vorig jaar: "De gemeenteraad mag niet op de stoel van de rechter gaan zitten, en heeft haar eigen verantwoordelijkheid. En wie weet, komt er tóch nog een wending in de zaak."

Die wending is er inderdaad gekomen, maar wél omdat het college tóch op de stoel van de rechter is gaan zitten en de meerderheid van de gemeenteraad daarin is meegegaan. Het enige argument om de vergunning te weigeren was immers, vanuit het niets, omdat die juridisch niet houdbaar zou zijn. Vanwege het zogeheten 'stalderingsbeleid'' van de provincie, die opmerkelijk genoeg wél bereid was om in dit geval een uitzondering te maken, waarvan de gemeente echter géén gebruik maakte.

Daarmee heeft de gemeente er zich wel érg gemakkelijk van af gemaakt, oordeelde de rechter woensdag in een voorbereidende zitting. De rechter mist een eigen visie van de gemeente. Ook dát is geen nieuw geluid. Dat is precies wat Laurens van Voorst (Hart voor Schijndel) portefeuillehouder Eric van den Bogaard aanwreef die er "neutraal in stond" "Dat is het probleem nou juist. Wij willen een college met visie".

"We hadden geen andere keuze" verdedigde het college destijds hun ommezwaai van groen naar rood. Of dat inderdaad zo is, zal wellicht binnenkort blijken als de eerste uitspraak over de rechtsgeldigheid van het provinciale stalderingsbeleid - in een ander geschil - wordt verwacht. Als dat beleid sneuvelt, wordt initiatiefnemer Verhagen op fronten in het gelijk gesteld, en heeft de gemeente Meierijstad veel goed te maken. Maar ook als dat beleid overeind blijft, heeft de gemeente nog veel huiswerk te doen. Ze zullen vóór september, als de bodemprocedure dient, met een betere onderbouwing moeten komen van hun afwijzing, en heel wat beter hun best moeten doen om voor Verhagen een alternatieve oplossing te vinden. Al zal dat laatste niet meevallen, want de toon is al lang gezet.

De redactie