Piet van Berkel en Marianne Bruin - van Groningen overhandigen het Fairtrade bordje aan John ten Ham (midden) van de apotheek.
Piet van Berkel en Marianne Bruin - van Groningen overhandigen het Fairtrade bordje aan John ten Ham (midden) van de apotheek.

Nog meer Fairtrade-vignetten uitgedeeld

Algemeen

Sint-Oedenrode - In de week van 5 t/m 13 mei is het Fairtrade Week. Een periode waarin het belang van eerlijke handel door supermarkten, wereldwinkels, bedrijven, gemeentes en enthousiaste vrijwilligers nog eens extra onder de aandacht wordt gebracht. Tevens een mooi moment voor de werkgroep Fairtrade Meierijstad om weer een aantal Rooise ondernemers en organisaties te belonen met het officiële Fairtrade vignet.

Al enige tijd is de werkgroep Fairtrade Meierijstad, voorheen de werkgroep Fairtrade Sint-Oedenrode bezig met een zogenaamde Fairtrade nulmeting. Dat wil zeggen, het in kaart brengen van winkels, horecagelegenheden, ondernemers, instellingen en scholen die Fair-trade zijn, of wellicht met behulp van de werkgroep, zouden willen worden. Afgelopen jaar heeft de werkgroep al een groot aantal verschillende en zeer gemotiveerde ondernemers en/of organisaties mogen bekronen met het officiële Fairtrade vignet. Het vignet geeft aan dat de betreffende ondernemer/organisatie volledig voldoet aan de criteria opgesteld door de landelijke organisatie Fairtrade en daarmee eerlijke handel, een warm hart toedraagt en er naar handelt. Een erkenning voor hun inzet en indien het zichtbaar opgehangen wordt, ook een punt van herkenning voor de inwoners. Nu in de landelijke Fairtrade week, kan de werkgroep, naast de in het afgelopen jaar vele tientallen reeds gecertificeerde bedrijven/organisaties, opnieuw enkele vignetten uitreiken. Ditmaal aan voetbalvereniging Rhode, De Arcade, VVV Sint-Oedenrode en Apotheek Sint-Oedenrode.

Wederom een prachtig resultaat en hopelijk een die nog een vervolg krijgt. Immers het werk van de werkgroep is nog niet klaar. Bij de totstandkoming van de gemeente Meierijstad zijn de oorspronkelijke werkgroepen van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode samengegaan in de werkgroep Fairtrade Meierijstad. Mede om er voor te zorgen dat de titel van Fairtrade gemeente, die Schijndel al eerder had behaald, te kunnen uitbreiden naar heel Meierijstad. Voor het zover is moeten nog wel enkele ondernemers/maatschappelijke ondernemingen bereid zijn om aan onze actie deel te nemen. Alle hulp is dus nog zeer welkom.

Bent u een ondernemer, maatschappelijke organisatie of instelling en wilt u weten wat u kunt doen om FairTrade te worden? Neem dan contact op met de werkgroep via fairtradesintoedenrode@gmail.com en zij kijkt graag met u mee hoe dat vaak op eenvoudige wijze, kan worden bereikt. De primaire doelstelling van deze campagne is om de verkoop van fairtrade producten te bevorderen. Dat kan in supermarkten en andere winkels, maar ook in de horeca. Daarnaast is het streven om zoveel mogelijk fairtrade producten te gebruiken in bedrijven, kantoren en kantines. Natuurlijk is het dus wenselijk dat iedereen fairtrade producten verkoopt, inkoopt of gebruikt, maar er zijn ook veel andere initiatieven die maatschappelijk verantwoord zijn en bijdragen aan duurzaamheid.