Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: 88c92e
Foto:
Meierijstad

Inburgeren nieuwe stijl in Meierijstad

Meierijstad - De gemeente Meierijstad gaat, in samenwerking met de WSD, proefdraaien met een inburgeringsprogramma in een compleet nieuwe stijl. Voorheen legde de overheid de verantwoordelijkheid voor inburgering volledig bij de nieuwkomers, maar dit blijkt in de praktijk niet te werken. Van de in 2014 nieuwe asielmigranten in Nederland vond slechts vier procent binnen anderhalf jaar een baan, na tweeënhalf jaar elf procent. Bij de nieuwe methode vindt inburgeren op de werkvloer plaats. Het leren van de taal staat hierbij volledig ten dienste van het werk.

Maandag gaven wethouder Menno Roozendaal en projectcoördinator vergunninghouders Ester van Heugten van WSD de aftrap van het project in kringloopbedrijf Het Goed in Schijndel, in het bijzijn van job-buddies, tolken en de tien deelnemende statushouders die allen een bloemetje kregen. Zij starten met werken in het textielsorteercentrum.

Bij de introductie van het project sprak Roozendaal uit ervaring. Hij vertelde dat hij in het verleden ook zijn thuisland heeft moeten verlaten, om in Spanje gelijktijdig te werken en daarnaast twee halve dagen per week de taal te leren. "Daar leerde ik ook veel van de cultuur. Die tijd heb ik als heel waardevol ervaren. Ik merkte dat cursisten die geen werk hadden veel minder vorderingen maakten." Bij welslagen van de pilot wordt het systeem verder uitgerold met veel meer vergunninghouders, legt van Van Heugten uit.


Meer berichten
 

Wat vindt u?

Moet Rooi een nieuw zwembad krijgen?Reageren!