Afbeelding

Eerste internationale winst Lita van Weert

Algemeen

Sint-Oedenrode - Afgelopen weekend reisde schoonspringster Lita van Weert af naar Luxemburg. In het Nationaal Sport- en Cultuurcentrum d'Coque vonden de 'Internationales Turnier im Kunstspringen' plaats. Ze vertrok met spanning in haar buik, want het was haar eerste individuele internationale schoonspringwedstrijd.

Een wedstrijd met springers uit Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Heeft Lita (2009) hier niet heel veel tegenstand in haar leeftijdscategorie, dit weekend mocht ze aantreden tegen veertien meisjes geboren in 2007 en later.
Na een training op vrijdag en een korte voorbereiding op zaterdagochtend, begon de wedstrijd om 12.00 uur. Lita sprong haar 1 meter-programma, bestaande uit vier sprongen met een moeilijkheidsfactor van 1.3 tot 1.5. Ze was als veertiende aan de beurt, dus het was wel even wachten tussen de sprongen door. Dat tezamen met een buitenlandse speaker en het vele publiek, verhoogde de spanning. Dat zag je wel terug in haar sprongen, maar ze scoorde desondanks mooie punten.
Met een grote groep springers en de diversiteit aan sprongen en bijbehorende moeilijkheidsfactoren, is het moeilijk inschatten hoe je het gedaan hebt. Maar gelukkig hoefde Lita niet lang in spanning te zitten, want vrijwel direct na de wedstrijd vond de prijsuitreiking plaats. En totaal onverwacht mocht Lita plaatsnemen op het hoogste podium. Met een totaalscore van 94.45 bleef ze nipt de Haagse nummer 2 voor (94.40). De bronzen medaille ging naar een Luxemburgse met 81.55 punten. De Nederlandse meisjes maakten in Luxemburg dus duidelijk het verschil. Het was een heel mooie ervaring voor Lita die ze totaal onverwacht met de hoogste beloning heeft kunnen afsluiten.