Afbeelding
Foto: Manon Swinkels

Organist Bert Augustus geridderd

Algemeen

Sint-Oedenrode - Op donderdag 26 april werd Bert Augustus, terwijl hij met een inspectie van het Smitsorgel in de Sint Willibroduskerk van Deurne bezig was, door zijn burgemeester gevraagd om even beneden een kop koffie te komen drinken.

Beneden aangekomen trof Bert vele bekenden en bleek waarom de burgemeester 'op de koffie kwam'. Hij werd benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Kerkorgels en carillons zijn onlosmakelijk verbonden met het leven van de precies 66-jarige Bert Augustus. Ofschoon hij zijn pensioengerechtigde leeftijd daarmee bereikt heeft, blijft Bert als campanoloog voor de Koninklijke Eijsbouts Klokkengieterij beschikbaar. Hij is een internationale autoriteit op het gebied van beiaard – en luidklokken en spant zich al vele jaren in om de campanologie op een hoger niveau te brengen. Iemand met een zodanige bijzondere deskundigheid en ervaring vind je niet gemakkelijk. Bij het Museum Klok en Peel zijn ze dan ook al vanaf 1991 blij met de Bert zijn betrokkenheid bij hun organisatie.
Maar Sint-Oedenrode kent Bert vooral omdat hij al zestien jaar het Smitsorgel in de Sint Martinuskerk bespeelt en ook omdat hij bestuurslid is van de Stichting Smitsorgel. Bert beheert het orgel en het carillon. En intussen doet hij dat ook in zijn woonplaats Deurne. Behalve een musicus pur sang is Bert ook een aimabel mens. Het bestuur van de Stichting Smitsorgel Sint-Oedenrode is er dan ook met recht trots op om ridder Bert Augustus in hun midden te hebben.