Afbeelding
Foto: Bas van Turnhout

Is al het stoepkrijt inmiddels van het kerkplein gespoeld?

Column

Sint-Oedenrode - Ik ben van de week voor de vijftiende keer oom geworden. De baby heet voluit Onyx Marvelous. Ze hebben er dus rekening mee gehouden dat de kleine later nog 's van geslacht verandert. Tja, de namen die je tegenwoordig op een kinderspeelplaats hoort, zijn nog gekker dan die op een honden uitlaatplek. Mijn overbuurvrouw ging laatst met haar zieke baby naar de huisarts. Die onderzocht de kleine en zei "wat dacht u van influenza?" Antwoordt mijn buurvrouw, "nee, geen Influenza, het is een jongetje en hij heeft al een naam".

In wat voor een debiele tijd leven wij? Weet je dat er tegenwoordig een 06-anticonceptie­lijn bestaat!? Die kun je bellen als het mis dreigt te gaan. Over 10 jaar zijn er dus kinderen die hun leven te danken hebben aan ´n fout gedraaid num­mer! En weten mensen nog hoe een vlinder er in het echt uitziet, en niet op een kont getatoeëerd? Nee, dus. Zelfs het antiek maken ze niet meer zoals vroeger! Ach vroeger, toen yoga nog gewoon twister heette en je nog in je eentje kon patiencen, zonder een computer.

Geen wonder dat iedereen terugverlangt naar de jaren 60 en 70. Afgelopen weekend was de grote reünie van 't Palmke, vroeger de enige discotheek van Rooi. En het was oekelig druk in d'n Ossekop, waar iedereen samen kwam. Het werd een heus jaren 60 feest, want zo oud waren de reünisten inmiddels. Op de foto's op de site van deze krant zie je alleen maar grijze en verkleurspoelde koppies, en nul iPhones. Ook een verademing. Net zoals vroeger!

En zo was dus Koningsdag ook, zo las ik. Het oranjecomité Sint-Oedenrode was vooral content over de wedstrijd stoepkrijten. De 50 leien bordjes waren binnen drie kwartier allemaal weg. Daarna moest dus het Kerkplein er aan geloven. Jammer van die plensbui zondag anders had Rooi nog maanden een prachtig aandenken aan vroeger gehad.

Tot slot nog drie vragen over Koningsdag. Waarom hebben we niet gewoon Koninginnedag aangehouden? Maxima is op 17 mei jarig, en dat geeft veel meer kans op zon. Heeft ons koningspaar thuis mokken met gewone mensen er op? En hoe noemt de hofhouding het ochtendplasje van de koning? Jus d'orange.