Afbeelding

Gemeente ondersteunt Q-koorts patiënten

Algemeen

Meierijstad - De gemeente gaat het fysio-beweegprogramma vergoeden, wat tot 2017 door Q-support werd vergoed.

In de regio hebben meerdere gemeenten al ingestemd met het vergoeden van het fysio beweegprogramma vanaf 2018. Q-support is, in opdracht van het ministerie van VWS, op 1 oktober 2013 gestart met als doel gedurende drie jaar patiënten met Q-koorts te adviseren, te begeleiden en om onderzoek te doen. Q-support gaat verder in afgeslankte vorm en stopt met financieren van het beweegprogramma. Dit betekent dat de zorg voor de Q-koortspatiënten overgaat naar de reguliere zorg, waaronder de gemeente.

Wmo/jeugdzorg
Q-koortspatiënten die een ondersteuningsvraag doen bij de gemeente vallen onder de Wmo / Jeugdzorg. Het is daarmee een reguliere gemeentelijke taak. Er zijn op dit moment 27 Q-koortspatiënten bekend in onze gemeente. Zij kunnen bij de gemeente een verzoek doen voor ondersteuning op het gebied van bijvoorbeeld huishoudelijke verzorging, een vervoersvoorziening of mogelijk een woningaanpassing.

Beweegprogramma
Uit onderzoek onder Q-koortspatiënten blijkt dat het fysio beweegprogramma bijdraagt aan het welbevinden en de gezondheid van de Q-koortspatiënt. Het vergroot de kwaliteit van leven doordat het een groepsactiviteit is met lotgenoten. Het gaat hierbij om sociale steun, motivatie om in conditie te blijven, de positieve instelling voor de toekomst, sociale lotgenoten contacten en het gevoel onderdeel uit te maken van een groep. Daarom heeft de gemeente besloten om hiervoor de vergoeding aan patiënten te verstrekken. Het beweegprogramma moet door erkende fysiotherapeuten gegeven worden.

Zorgverzekeraar
De zorgverzekeraar heeft een belangrijke taak omdat het hier gaat om een behandeling. Het is Q-support nog niet geluk om Q-koorts op te laten nemen in de lijst van chronische ziekten, waardoor vergoeding van dit beweegprogramma vanuit de basisverzekering (nog) niet mogelijk is.