Esmee mocht als secretaris helemaal vooraan zitten.
Esmee mocht als secretaris helemaal vooraan zitten.

Rooise tiener in debat met minister

Algemeen

Den Haag - Esmee Frieser haalde eind november de voorpagina van DeMooiRooiKrant met het nieuws dat ze deel mocht gaan nemen aan het Nationaal Jeugddebat. Een jongerenevenement dat ieder jaar plaatsvindt in de Tweede Kamer te Den Haag. Vandaag was het zover en zo stond de Rooise tiener ineens oog in oog met minister De Jonge.

In totaal stapten er 150 jongeren de Tweede Kamer binnen. Niet alleen om neer te ploffen in de blauwe zetels, maar ook om mee te doen aan het debat. Onder hen zo'n twaalf Brabantse jongens en meiden. Onderverdeeld in groepen zijn ze aan de slag gegaan met een thema. Esmee werd gebombardeerd tot secretaris van haar groep (team blauw). De studenten gingen onderling in debat, maar mochten ook met ministers in conclaaf.

Met minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) werd bijvoorbeeld gedebatteerd over de aanpak van kindermishandeling. Daarna was staatssecretaris Van Ark aan de beurt. Zij wisselde met de jongeren van gedachte over discriminatie op de arbeidsmarkt.
Verder waren er debatten over natuur- en klimaatveranderingen, drugsgebruik onder jongeren en studiestress. De Tweede Kamerleden die deelnamen aan de debatten waren Rens Raemakers (D66) en Lisa Westerveld (GroenLinks). Aan het slotdebat (over studiestress) deed kinderombudsman Margrite Kalverboer mee. De dagvoorzitter was VVD-Kamerlid Ockje Tellegen.
Al met al was het voor Esmee een hele belevenis. Wie weet komt ze nog ooit écht in de Tweede Kamer terecht als pientere volksvertegenwoordiger.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding