Gildekoning Piet van Heesch (l) schenkt zijn koningsschild aan hoofdman Henk Quinten.
Gildekoning Piet van Heesch (l) schenkt zijn koningsschild aan hoofdman Henk Quinten.

Nieuw koningsschild Sint Jorisgilde

Algemeen

Sint-Oedenrode - Afgelopen zondag vierde het Sint Jorisgilde uit Sint Oedenrode haar naamdag. De dag startte met het afhalen van de nieuwe koning Piet van Heesch. Daarna naar de Martinuskerk voor de Gilde-mis. In deze mis werd ook het nieuwe koningsschild gezegend.

Als het gilde een nieuwe koning krijgt, is het de bedoeling dat hij op de eerstvolgende Jorisdag een schild schenkt aan het Gilde. Piet van Heesch heeft samen met zijn vrouw Hanny het ontwerp voor dit schild gemaakt. Het is dan ook logisch dat er op het nieuwe schild veel persoonlijke zaken van het 'koningspaar' staan: het gezin van Heesch, de geit als symbool van het geitenbedrijf, tractor met de ploeg, en Olland als woonplaats. Verder nog een aantal dingen die verwijzen naar het gilde: Sint Joris en de draak en de trom (Piet is ook nog tamboer in het gilde) en tot slot nog de kroon met bloemen (onderdeel van het wapen van Meierijstad) en de kantelen uit het wapen van Sint Oedenrode.

Een hele opsomming, maar toch is het alles bij elkaar een mooi en rustig schild geworden. Tijdens de ere-wijn, aangeboden door B&W Meierijstad in het Bestuurscentrum, heeft Piet dit mooie schild overgedragen aan het gilde. Alle gildebroeders en –zusters konden toen het nieuwe schild bewonderen en Piet en Hanny feliciteren met het ontwerp. Het schild wordt nu vast gemaakt op het koningsvest dat Piet de komende jaren zal dragen.