Afbeelding
Foto: Bas van Turnhout

Mogen Rooise docenten echt geen dagje later staken?

Column

Sint-Oedenrode - Vraag: Welke mislukte professor kwam in 1944 op het onzalige idee om het eerste zelfdenkende apparaat ter wereld uitgerekend mijn naam te geven? Echt, de eerste computer heette Mark. Lang zal hij niet geleefd hebben, schat ik zo. Dat ding is natuurlijk al na één dag gecrasht … omdat de dynamo er af liep. Een Mark heeft namelijk niks met een wereld die niet echt bestaat. Toen iemand me zei dat google op al je vragen antwoordt, heb ik 's anderhalf uur zitten wachten op google's antwoord op de vraag: Is tante Diny al uit het ziekenhuis? Ik zat 's met mijn neefje van 6 in de auto. Toen we een klapband kregen, zei hij: "Zet de auto eens uit, ome Mark …. en nou weer aan. Is de band nou weer opgepompt?"

Door: Mark van de Veerdonk

De jeugd van tegenwoordig weet niet beter. Die leeft digitaal. Buiten komen ze allang niet meer, laat staan dat ze nog dooie katten opereren en net opgegraven aardappels tegen de schone was van de buurvrouw gooien (zoals mijn generatie). Nee, dit is de generatie bleekneus apenstaartje.

En daarom was het afgelopen donderdag zo geweldig dat groep 5 van de Rooise basisscholen naar buiten werden geschopt. Op het kerkplein kwam een ouwe koster tot leven en daarna werd de hele club richting Dommel geleid waar acteur/visser Twanneke van den Oever de kinderen leerde "streupen en vissen". Geen enkel kind had uiteraard ooit een palingkistje of konijnenstrik gezien. Het werd uiteindelijk de les van het jaar!

Helaas bleven de kinderen uit Boskant, Olland, de Kienehoef en de Odaschool thuis. Vanwege de lerarenstaking. Mijn hemel, wat een kleinzielig gepietlut. Ja, sorry hoor. Die docenten zullen stuk voor stuk allemaal heel betrokken en solidair en strijdbaar zijn … maar Jezus, hadden jullie nou niet een dagje later kunnen staken? Ja, een dag later dan de rest, nou en? Dan maar geen manifestatie! Loop je in je eentje even met een spandoek over de Rooise Markt heen en weer. Kan ook.

Even wat anders: Ik vertelde mijn neefje over de 1e computer "Mark" en dat het ding zo groot was als een huis. Oei, vroeg hij toen, hoe groot was de muis dan?