Afbeelding
Foto: Kim Verstappen

Aprilgrap: bom met nabrander

Algemeen

'Burgemeester verhuist naar Markt Rooi'. Ondanks de quotes trapte bijna iedereen er in. In Rooi, in de rest van Meierijstad, en zelfs daarbuiten. De sterren voor de aprilgrap stonden dan ook bijzonder gunstig.

Alsof het afgesproken was, vielen een aantal gebeurtenissen samen. Kees van Rooij had een week daarvoor een persbijeenkomst belegd vanwege zijn 100 dagen burgemeesterschap. Een succesverhaal, dat de redacteur – op dat moment nog zonder snode plannen – triggerde om te vragen of hem misschien ook iets tégengevallen was. Jawel, de reistijd vanaf Horst aan de Maas had hij onderschat, hij keek reikhalzend uit naar een huis in Meierijstad en zat zijn makelaars flink achter de vodden. Hij vertelde daaromheen nog wat privé omstandigheden. Onze redacteur rook zijn kans, nam de burgemeester na afloop even apart en maakte hem deelgenoot van onze plannen. "Een aprilgrap? Dat wil ik helemaal niet weten" reageerde die lachend maar het was al te laat: hij zat mee in het complot, tegen wil en dank. Onze redacteur had genoeg materiaal voor een stukje maatwerk waar zelfs intimi van de burgemeester in zouden kunnen trappen, en verzon er nog iets aannemelijks bij.
Alsof de duivel ermee speelde, was in dezelfde krant 'Geloofwaardigheid' gepland als thema voor onze rubriek Achter de schermen.

Bom
Volgens de reacties die ons hebben bereikt is de grap ingeslagen als een bom. Het gesprek van de dag, niet alleen in Rooi maar ook in het gemeentehuis in Veghel, waar de ambtenaren dolle pret hadden om de instinker. Met 1 april nog nét ver genoeg weg om daar niet alert op te zijn. En jawel, ook de regionale dagbladpers trapte er met twee voeten in. Al heeft onze burgemeester, die dus mee in het complot was geluisd, daar óók een handje mee geholpen, al was het maar passief.
Volgens de gemeente ging het als volgt. Na publicatie van de grap kreeg hij direct via Whatsapp Messenger een felicitatieberichtje van de journalist van het Brabants Dagblad. . Hij bedankte de journalist voor de felicitatie maar bevestigde noch ontkende. Wel attendeerde hij op meer nieuws in het weekend, gevolgd door een smiley. Hij was ervan overtuigd dat de journalist het door had. Toen hij de verhuizing echter als nieuwsbericht op de site van het dagblad zag staan, belde hij meteen de journalist met de plot. Ondertussen stond zijn telefoon roodgloeiend. Met felicitaties, met vragen of het écht waar was maar ook met makelaars op hun achterste benen, die zich voor niks zo voor hem hadden uitgesloofd en nota bene in de krant moesten lezen dat ze bedankt waren. Het Brabants Dagblad wilde het spelletje niet meespelen, en verklapte de aprilgrap per omgaande op hun website. Maar die kon op dat moment al niet meer stuk.

Nabrander
Daar had het Brabants Dagblad het bij kunnen laten. In een venijnige column kwamen ze er zaterdag echter op terug. Geschreven door een andere journalist, en: niet (digitaal) verspreid in het regiokatern van Meierijstad maar van Oss/Uden.
In die column diskwalificeren ze onze burgemeester als een bestuurder die zich inlaat met infantiele grappen van het niveau 1 april, kikker in je bil. Wánt – nou komt het – daar lieten zij, als serieuze krant, zich ook niet mee in.
Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Iedereen mag er het zijne van vinden. Wij ook. Als redactie van DeMooiRooiKrant vinden wij dat onze burgemeester zich met zijn act heeft laten kennen als joviale Brabander met niet alleen humor, maar ook lef en mensenkennis. Het natrappen van het Brabants Dagblad vinden wij rancuneus, arrogant en van een on-Brabantse zuurheid. Als een kind dat gefopt is en niet tegen zijn verlies kan.
De impact van onze grap is daardoor echter nog groter geworden dan we hadden voorzien. Wij zijn het Brabants Dagblad daarom erkentelijk voor deze toegift.